Dubbla EM-medaljer i curling inte omöjligt

4:30 min

Det kan bli dubbla medaljer vid EM i Curling i danska Esbjerg. Lag Edin tillhör favoriterna och Lag Cissi Östlund bör kunna slåss om som sämst en bronsmedalj

Mellan den 20 november och den 28 november pågår Curling-EM i danska Esbjerg. Sverige representeras av två lag från Karlstad - Lag Edin och Lag Cissi Östlund. 

Rutinerade lag Edin tog EM-guld förra året med den nya konstellationen och VM-guld i våras.

Halva Lag Cissi Östlund - Sara Carlsson och Cissi Östlund tog VM-guld 2011, då med Anette Norberg som skipper, just i Esbjerg och i samma arena som nu EM avgörs. Men sedan dess har det inte blivit fler mästerskap för Cissi Östlund och Sara Carlsson som är kvar från guldlaget.

Lag Edin kommer direkt till Esbjerg efter att ha tillbringat de senaste månaderna i Kanada för att slipa  formen och för att få möjlighet att få möta de bästa lagen i världen i en längre satsning mot OS i Pyeongchang 2018. "Gamla Lag Edin" tog ju brons i Sotji och nu vill skippern Niklas Edin ta det nya laget ännu längre.

För damerna i Lag Cissi Östlund har förberedelserna mestadels gjorts på hemmaplan och lite turneringsspel i Kanada som till slut gav laget de extra poäng i rankingen som behövdes för att ta sig förbi Lag Sigfridsson och knycka EM-platsen.

Vad är det då anser Sara Carlsson som skiljer laget som tog VM-guld med nuvarande lag där stockholmsbaserade Paulina Stein och Sabina Kraupp nu ingår?

– Jag tycker vi har en större långsiktig potential och bättre driv i laget. Vi har inte den gratiserfarenhet vi fick och hade när Anette Norberg var med oss utan vi har fått börjat om från början och från grunden för att hitta vårt spel. Jag anser vi har ett bättre lag idag än vi hade när vi vann VM-guldet 2011.

Logistiken kan ju inte vara den enkla att få ihop med tanke på att Sara Carlsson och Cissi Östlund bor i Karlstad och Sabina Kraupp och Paulina Stein i Stockholm. Individuell träning ibland, lagträning ibland. Förklara för oss hur man får ihop ett lag som fungerar på det sättet?

– Det finns ju olika delar i att bli en bra curlingspelare och ett bra curlinglag. Bli en bra curlingspelare det kan man bli med individuell träning. Vi har tränarhjälp, vi har bilder av tekniker och hur vi bestämt för hur vi ska spela. Kort och gott, "så här ska det se ut" bestämmer vi oss för efter att studerat tekniker, utförande, släpp och annat med hjälp av alla tekniska hjälpmedel som finns och så får var och en ta sitt individuella ansvar. Sedan när vi ses jobbar vi ihop laget. Det har gått förvånansvärt bra fast vi är på två olika ställen, säger Sara Carlsson.

Det är ett viktigt mästerskap då de behöver sluta sämst sexa för att Sverige ska få en plats på VM nästa år och sämst trea för att de ska kunna åtnjuta SOK:s ekonomiska stöd. EM nu, VM till våren kanske och så OS 2018 finns med i planeringen. 

Sara Carlsson tycker de är väl förberedda.

– Det har tagit oss tre år och två med vår idrottspsykolog att hitta vägar hur vi ska tänka och nu känns det jättebra. Det låter kanske klyschigt men vi åker faktiskt på EM med den enda målsättningen att vi ska ha rätt beteende, det beteende vi bestämt i förväg och att få njuta av upplevelsen.

Vad förväntar ni själva då av utflykten?

– Vi har slagit alla de lag som är där, vi är rankade fyra så du får dra dina egna slutsatser.

Då gör jag det, det kommer bli dubbla medaljer på EM, både Lag Edin och så ni?

– Ja, vi är i form och det känns gôtt. Vi harvarit jättebra under säsongen och har hittat en nivå upp efter SM förra året och varit lite bättre hela säsongen och vet att vi är i bra form nu.

Damerna börjar mot Finland fredag den 20/11 och herrarna mot Italien klockan 09.00 på lördag morgon.