norsk krona pengar
Att den norska kronan är värd mindre än den svenska behöver inte betyda att de värmländska Norgejobbarna lämnar landet. Foto: Lise Åserud/TT.

Lågt värderad norsk krona betyder fler jobb

"Det är bara oljebranschen som man lämnar"
1:12 min

Efter att den norska kronans värde sjunkit och nu ligger i nivå med den svenska så trodde många att de värmländska norgejobbarna skulle vända hem. Men nu visar det sig att det kan bli tvärtom.

– Det är nästan så att det slår åt andra hållet. Nu ökar turistbokningarna och det är inom serviceyrket som flest ungdomar får jobb, säger Kjell Olsén, rådgivare vid Grensetjänsten i Eda.

Industrin påverkas också och även där kan fler jobb dyka upp.

– Norges exportindustri blir ju mer konkurrenskraftig när kronan är lägre. Det märks i Hedmark till exempel, arbetslösheten i Hedmark fylke är den lägsta i Norge, säger Kjell Olsén.

Men en bransch har just nu nedgång och det är oljeindustrin.

– Ja det kan ju bli en effekt på vissa branscher. Och det är klart att det också kan påverka att man får mindre pengar i plånboken om man jobbar i Norge, men totalt sett verkar det positivt, säger Kjell Olsén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".