Pelle Andersson och Anders Eriksson. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Pelle Andersson, boende i Jössefors, tillsammans med Anders Eriksson, projektledare på Arvika kommunnät AB. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Fiberutbyggnaden tar fart i Arvika

Pelle Andersson, boende i Jössefors: "Viktigt att vi inte hamnar utanför"
0:54 min

Det går framåt när det gäller satsningen på fiber i Arvika kommun. Fler orter går med och under veckan som gick anordnades informationsträffar, bland annat i Edane och i Jössefors.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi inte hamnar utanför. Den dagen kopparnätet är borta så blir det problem annars, säger Pelle Andersson, boende i Jössefors, och en av de som hoppas få tillgång till fiber.

Räcker det inte med 3G och 4G?

– Det kan det göra. Men om 200 hushåll ska gå på en mast blir inte den särskilt effektiv. Det blir begränsningar i surfmängd.

Det är det kommunala bolaget Arvika Kommunnät AB som gör fiberutbyggnaden. Men för att arbetet ska påbörjas på en ort krävs det att minst hälften av de som bor där går med.

Pelle Andersson hoppas att utbyggnaden av fiber i Jössefors kommer igång till våren. Om tillräckligt många går med så är inte omöjligt, enligt Anders Eriksson, projektledare för det kommunala bolaget Arvika Kommunnät AB.

– Absolut. Det ligger i vår tidsplan att vi ska påbörja byggnationen direkt efter att tjälen gått ur backen, säger Anders Eriksson.

Informationsträffar om fiber kommer det att bli härnäst i Klässbol, Sulvik och Stommen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".