Oljerigg. Foto: Pi Frisk/SvD/TT
1 av 3
Foto: Pi Frisk/SvD/TT
Fredrik Larsson (M). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Fredrik Larsson (M). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Eva Strandh, ordförande för Vårdförbundet i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Eva Strandh, ordförande för Vårdförbundet i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Sveriges Radio granskar investeringar i oljebolag

Trots klimatmål - landstinget investerar i fonder med oljeinnehav

5:46 min

Landstinget i Värmland har minskad klimatpåverkan som ett utpekat viktigt miljömål. Samtidigt visar P4 Värmlands granskning av landstingets investeringar i aktiefonder att ett flertal stora oljebolag som BP och Shell finns med i innehavet. Men nu ska riktlinjerna ses över.

– Vilket regelverk vi har för att styra olika placeringar är ett ständigt pågående arbete och det har förändrats över tid. Landstingsstyrelsen har under hösten tagit beslut om att uppdatera och jobba vidare med hur vårt regelverk ska se ut för att även se på klimatpåverkansfrågor, säger landstingsrådet Fredrik Larsson (M).

Landstingets fondportfölj har ett marknadsvärde på ungefär 1,6 miljarder kronor. Syftet med placeringarna är att landstinget ska ha pengar avsatta för att hantera den framtida pensionsskulden till de anställda.

P4 Värmland har granskat fonderna i listan. Där finns till exempel 90 miljoner kronor i Iridian US equity fund, där amerikanska petroleumbolaget Phillips 66 hör till de största innehaven. Och knappt 60 miljoner i JPM Europe Equity plus, där både BP och Shell finns med bland de tio största innehaven.

Amerikanska Exxon Mobil, världens största icke-statliga petroleumbolag, finns med bland de fem största innehaven i en tredje fond, där landstinget har 20 miljoner kronor. Och en fjärde fond, där landstinget har drygt fem miljoner, har brasilianska bensin- och gasbolaget Ultrapar i sitt innehav.

Några miljoner har landstinget också placerade i en fond som bland annat är inriktad på europeisk naturgas.

Landstinget har ett miljöpolitiskt program för sin verksamhet, där man skriver att man har prioriterat miljöarbetet under flera decennier och där man lyfter fram hur man på olika sätt ska minska sin klimatpåverkan.

Man ställer också tydliga miljökrav på sina samarbetspartners. Och landstinget har förbundit sig att verka för ett klimatneutralt Värmland år 2030.

Trots det så finns alltså en rad fossilbolag bland innehaven i landstingets fondportfölj. Landstinget har etiska riktlinjer för sina fondplaceringar, där det också står att direkta placeringar bara får göras i företag som följer internationella konventioner som Sverige har undertecknat.

I oktober beslutade landstingsstyrelsen att riktlinjerna ska ses över och snarast kompletteras med "kriterier som tydligare inkluderar olika miljöaspekter". Vad det innebär återstår att se. Fredrik Larsson är inte beredd att säga att landstinget helt ska sluta investera i fonder med oljeinnehav.

– Jag tror att det är viktigare vad vi gör i vår egen verksamhet, att vi försöker upphandla fordon som inte går på fossila bränslen och att vi har klimatsmarta uppvärmningssystem. Det påverkar mycket mer än hur vi placerar de här pengarna, säger han.

Men står de bitarna mot varandra? Är det en ekonomisk uppoffring att säga nej till fossila bolag?

– Nej, det behöver det ju inte vara. Det kan ju vara så att det i framtiden är en dålig investering.

Om ni i ert miljöpolitiska program har fokus på att minska klimatpåverkan, vore det då inte rimligt att säga helt nej till oljebolag?

– Jo, det är säkert en väg vi på sikt kommer att gå, att vi blir mer restriktiva med det. Men det ska vi jobba igenom i våra riktlinjer och program.

Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista