Sveriges Radio granskar investeringar i oljebolag

Pensionspengar satsas i oljebolag

1:15 min

De kommun- och landstingsanställda som inte gör aktiva pensionsval hamnar i en försäkring, som investerar i en lång rad oljebolag.

Varje år betalar de värmländska kommunerna och landstinget in flera hundra miljoner kronor för de anställdas tjänstepensioner, och eftersom många struntar i att göra aktiva val hamnar mycket pengar i den försäkringen.

Maria Frisk, miljöpartist och kommunalråd i Karlstad, beklagar det.

– Det är väldigt tråkigt, det känns inte alls bra att det är på det här viset. Det känns viktigt att man pratar om de här frågorna, att man lyfter betydelsen av hur kommunerna och de här pensionsfonderna använder sina pengar och hur de placeras.

Alla kommuner och landsting betalar löpande in tjänstepensioner för sina anställda till en valcentral, där de anställda kan välja hur pengarna ska placeras.

Sammanlagt för år 2014 betalade de 16 kommunerna i Värmlands län plus landstinget in nästan en halv miljard kronor, visar P4 Värmlands granskning.

De anställda som inte gör något aktivt pensionsval hamnar i KPA:s traditionella försäkring. KPA är ett pensionsbolag som ägs av Folksam och Sveriges kommuner och landsting. Och försäkringen har bland annat pengar placerade i fossilbolag som BP, Statoil, Chevron, Conoco Phillips, Norsk hydro, Shell, franska Total och Osaka gas.

KPA pensions hållbarhetschef Eva Axelsson försvarar placeringarna och säger att KPA på det sättet kan påverka oljebolagen.

– Vi har 140 miljarder i vår portfölj. Det är väldigt mycket pengar, som föder ett ansvar. Det gör också att vi har en möjlighet, en finansiell styrka att kunna påverka bolag som vi investerar i, säger hon.