Första åtalet för våldtäkt mot barn på nätet

2:23 min

För första gången kommer en svensk åklagare att åtala en man för våldtäkt mot barn efter att ha förmått barn att begå sexuella handlingar på sig själva på nätet. Och det här kan få stora effekter om tingsrätten går på åklagarens linje.

Mer om det här i P1-morgon

Det är kammaråklagare Tomas Mattsson vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm som har drivit ärendet under ett och ett halvt år. 

– Från sexuella ofredanden till att ha pratat sexuellt med flickorna, han har även skickat närgångna bilder på sig själv. Han har fått flickorna att posera sexuellt och skicka de här bilderna till honom via nätet. Han har även förmått dem att utföra vissa handlingar på sig själva av sexuell natur, säger Tomas Mattsson.

Utredningen inleddes med att en flickas mamma gjorde en polisanmälan och när polisen gick igenom den misstänkte gärningsmannens dator och telefon fann man ytterligare 100 brottsoffer; flickor från hela Sverige som är mellan 5 och 14 år gamla. Den misstänkte är i 20-årsåldern och han har erkänt en del av handlingarna.

– Blir de bedömda som våldtäkt mot barn eller försök till det brottet ser man allvarligare på det, det blir det i större utsträckning tvångsmedel, det blir förtur hos IT-forensiker och andra personer som ska utföra undersökningar under en utredning. Men absolut ser man allvarligare på de här kan man få större resurser, så är det ju, säger Tomas Mattsson.

Tidigare har den juridiska bedömningen av våldtäkt inneburit att en gärningsman måste ha utfört handlingen på brottsoffret. Men i en ny dom från Svea Hovrätt framkommer att när ett barn på uppmaning av gärningsmannen utför sexuella handlingar mot sig själv, kan gärningsmannen dömas för våldtäkt. Detta har dock inte prövats fullt ut tidigare.

– Jag hoppas att det blir rubriceringen våldtäkt mot barn, att det blir en allvarligare syn rent juridiskt på de här gärningarna och de här handlingarna som de här gärningsmännen förmår de här barnen att utföra på sig själva. Det innebär ju att det blir högre straff. Och man kan se allvarligare även på det som sker på nätet, för det kan vara minst lika groteskt som det som kan ske i verkligheten. Och det är ett steg i rätt riktning tycker jag, säger kammaråklagare Tomas Mattsson.