Bengt Olson. Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio.
Bengt Olson i sin ateljé i Sjötorp. Arkivfoto: Ulla Walldén/Sveriges Radio.

Förlikning kan lösa Bengt Olson-konflikten

1:19 min

Konflikten mellan konstnären Bengt Olson och Kristinehamns kommun som pågått sedan 2011 kan vara på väg att få en lösning. Idag var det tänkt att Bengt Olsons advokat skulle ha lämnat in en stämningsansökan, men nu har kommunen gått med på att träffas och diskutera frågan.

Det var 2011 som Kristinehamns kommunalråd Bjarne Olsson och kommunchef Anders Dahlén besökte den internationellt kände konstnären Bengt Olson i hans hem. Parterna är överens om att de diskuterade om Bengt Olson skulle göra ett konstverk med placering i Kristinehamn.

Däremot är de inte överens om hur detta skulle finansiseras. För medan kommunen trodde att de skulle stå för materialkostnaden och inget mer så utgick Bengt Olson för att han även skulle får betalt för det arbete han la ner.

– 600 000 kronor vill han ha, säger Bengt Olsons advokat Lars-Erik Olsson.

Idag hade han tänkt att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten, men istället beslutades att parterna ska träffas och diskutera frågan.

Kan det bli aktuellt med förlikning?

– Ja, så kan det ju bli om parterna kan mötas. Vi vill ha en lösning på detta en gång för alla, säger Lars-Erik Olsson.

Även Bjarne Olsson, kommunalråd (S) i Kristinehamn vill ha ett slut på konflikten innan det går så långt som till tingsrätten.

– Det är olyckligt att vi har en konflikt, den bygger ju på ett missförstånd från början. Nu siktar vi på en samförståndslösning, säger Bjarne Olsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista