Falsk polis försökte lura Clas, 80

3:25 min

Genom att utge sig för att vara polis kunde en 36-årig man från Värmland lura äldre personer på tiotusentals kronor. Om en vecka inleds den sju dagar långa rättegången mot den misstänkte mannen. Han åtalas för 23 fall av grov stöld och närmare 80 fall av bedrägeri eller försök till bedrägeri.

På olika sätt har 36-åringen kommit över de äldres plånböcker. Ofta har han ringt på hemma hos de äldre och bett dem om en tjänst. Exempelvis en hink med vatten, eller en telefonkatalog så att han kan ringa en bilverkstad. Sedan, medan den äldre är upptagen med att hämta det som mannen bett om, så har han passat på att rota runt i bostaden efter plånböcker och bankkort.

En stund senare så ringer mannen tillbaka till den äldre, men då säger han att han är en polis som just har haffat en tjuv som har den äldres plånbok på sig och för att kunna hjälpa till med att spärra kortet, så behöver han nu koden till bankkortet.

Den misstänkte 36-åringen har tidigare dömts för liknande brott mot äldre. Den senaste stöldvågen har pågått mellan den 1 maj och den 22 september i år. De flesta av den misstänkte 36-åringens offer bor i Mellansverige. I Dalarnas, Örebro, Stockholms och Värmlands län, men även i södra Sverige.

En av de drabbade i Värmland är Clas Nilsson i Karlstad. Han tror att han blev bestulen på plånboken när han var och handlade. Stölden upptäckte han först dagen därpå och då ringde han direkt till banken för att spärra bankkortet. Av någon anledning så bryts samtalet, men innan han hinner slå numret till banken igen så blir han uppringd av en person som utger sig för att vara polis.

– Han säger att de har tagit en person som har min plånbok och att de behöver ha koden för att komma åt ett kontoutdrag. De vill se att tjuven inte har tagit något mer, berättar Clas Nilsson.

Clas förstod genast att det inte var någon polis som ringde, utan tjuven själv.

– Tyvärr, sa jag. Du får nöja dig med penningarna som finns i plånboken. Några andra lär du inte få. Och då lade han på direkt.

Dessvärre är det många som har gått på mannens lögner och lämnat ut sin kod. Åklagaren Linda Karlsson vid åklagarkammaren i Karlstad berättar att 36-åringen har kommit över mellan 15 000 och 20 000 kronor vid varje tillfälle som han har lyckats få tag i koden till ett stulet bankkort.

Många av brottsoffren skäms över att de har blivit lurade, berättar Linda Karlsson, men understryker att de äldre inte har gjort något fel. De har bara velat hjälpa en person som har bett dem om hjälp i en knivig situation.

– Sedan har de litat på att det är en polis som ringer för att hjälpa dem när det blivit bestulna helt enkelt. Så de ska inte skämmas för att de har blivit utsatta för ett brott. Det är den som har utsatt dem för det som ska skämmas, säger åklagaren Linda Karlsson.

Än så länge vet inte Linda Karlsson vad hon kommer att yrka på för straff, men säger att om rättegången flyter på som hon tänkt sig, så yrkar hon på fängelsestraff.

Den som har blivit utsatt för brott kan vända sig till Brottsofferjouren Värmland för att få stöd och hjälp.