Säposkylt. Foto: Maja Suslin / TT
Foto: Maja Suslin/TT

Säpo höjer terrorhotnivån i Sverige

Mats Nylén, polisregion Bergslagen: "Mycket personal ute på publika platser"
0:29 min

Sverige höjer terrorhotnivån, det skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande. Hotnivån höjs från en trea till en fyra på en femgradig skala.

Beslutet baserades på underlag från Nationellt centrum för terrorhotbedömning och handlar om att säkerhetspolisen tagit emot konkret information och gjort bedömningen att vi måste agera inom ramen för vårt kontraterrorarbete", skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål har inlett en förundersökning gällande förberedelse till terroristbrott. Förundersökningssekretess råder.

Hotnivå 4 innebär att "Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög."

Säpo anger strategiska skäl till att höja hotnivån och skriver i pressmeddelandet att IS sen sommaren 2014 uppmanat till attentat i Europa och att både underrättelser samt nyligen genomförda attentat pekar i riktningen att IS avsikt att genomföra attentat i Europa ökat. Enskilda individer kan möjligen komma att inspireras av genomförda attentat.

Mats Nylén, kommunikationschef på polisregion Bergslagen, säger i ett meddelande på sitt mobilsvar:

– Vi försöker ha mycket personal ute på publika platser för att observera och kunna samla på oss information. Det är det som går att kommentera i nuläget.

Säkerhetspolisen kommer att hålla en presskonferens ikväll 18.00.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".