Kerstin Andersson, personalchef Barn och ungdomsförvaltningen Karlstads kommun. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio.
Kerstin Andersson, personalchef Barn och ungdomsförvaltningen Karlstads kommun. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio.

Speed-dating ska minska vikariebristen inom förskolan

1:01 min

Det är brist på vikarier inom förskolan i Karlstad, och häromdagen höll barn- och ungdomsförvaltningen speed-dating för att hitta nya timvikarier.


-– Vi  behöver fler korttidsvikarier som kan gå in vid hastig sjukdom och enstaka semesterdagar och då räcker inte alltid de vikarier vi har i vår vikariepool till, säger Kerstin Andersson, personalchef på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun.

Varje möte med en sökande pågick i 10-15 minuter, vilket Kerstin Andersson tror räcker.

– Jag tror faktiskt man hinner få en ganska god bild. Vi vill ju få tag i de som har intresse och vi tror kan skapa relationer med barn och vårdnadshavare. Det visade sig förra gången vi gjorde detta att det var ytterst få som föll ur på praktiken - i de allra flesta fall hade cheferna gjort en väldigt bra bedömning.

Hur går ni vidare nu?

– Nu hoppas vi att vi klarar av när de här kommer i produktion, men jag tror vi får räkna med att vi varje år får ha den här typen av speed-dating. Det är ändå runt 30 procent av de vi anställde i våras som försvunnit i andra yrken eller börjat läsa, så vi får räkna med att det blir ett stående inslag, säger Kerstin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista