Brottsofferjouren: Man ska inte skämmas om man blivit lurad

1:05 min

Äldre som blivit bestulna och lurade av bedragare skäms ofta för det de blivit utsatta för.

Ett stort antal äldre har blivit bestulna på plånböcker och bankkortskoder av en man som har utgett sig för att vara polis. I nästa vecka inleds rättegången mot en misstänkt 36-åring bosatt i Värmland.

Flera av de äldre säger att de skäms över att de har låtit sig luras på det här sättet. Men de ska inte skämmas för att de har blivit utsatta för brott, säger Asal Narimani, samordnare på Brottsofferjouren Värmland.

– De här människorna vet precis vad de gör och vad de ska säga för att man ska gå på det här. När vi träffar äldre personer som blivit utsatta för det här säger vi att du är inte ensam, säger Asal Narimani.

Det finns flera brottsofferjourer i Värmland, så oavsett var man bor i länet finns hjälp och stöd att få för den som blivit utsatt för brott. Det kan även finnas möjlighet att träffa andra som har blivit utsatta för liknande brott.

– Man kan få en stödperson som man kan prata med, man kan få tips och råd om vad man ska tänka på i framtiden. Man kan också få hjälp med hur man gör en polisanmälan, säger Asal Narimani.

Om en polisanmälan leder till åtal och rättegång kan Brottsofferjouren även vara ett stöd.