100 miljoner till bredbandsutbyggnaden i Värmland

3:24 min

Bredbandsutbyggnaden i Värmland har fått 100 miljoner extra tack vare att Region Värmland tillsammans med Dalarna och Gävleborg gått samman och övertalat EU att bredbandsutbyggnaden inte alls är komplett i regionen.

I två år har Region Värmland lobbat för att få mer pengar att bygga bredband för och tillsammans har nu regionen fått 300 miljoner kronor, vilket blir 100 miljoner till varje län.

En del kommuner var tidigt ute och satsade på bredband till sina kommuner - Säffle och Årjäng är exempel på det. En del har inte kommit så långt i sitt arbete. Eda, Torsby, Hagfors, Karlstad och Forshaga är de kommuner som i första hand kommer att få pengar till sin bredbandsutbyggnad.

Den 16 december fattas beslutet om hur mycket pengar de kommer att få. Men redan nu håller regionen på att bestämma vilka kommuner som får ta del av pengarna när ett nytt beslut tas under våren 2016. Där ligger Arvika, Sunne och Munkfors bra till.

– Nu har vi tagit ett samlat grepp för hela Värmland för att bygga ut bredbandet, säger Eva-Lena Östlin som är ekonomichef på region Värmland.

Nu kan man ju tro att nu kommer alla att få bredband, men riktigt så är det inte utan de här pengarna ska användas för bygga nätverksknytpunkter som företag och hushåll sedan kan koppla upp sig mot.

– Vid den så kallade noden eller nätverksknytpunkten kan sedan företag och hushåll koppla upp sig, säger Eva-Lena Östlin.

Det är på länsstyrelsen enskilda föreningar kan söka efter bidrag för att kunna ha råd att sedan koppla upp sig till de stora nätverksknytpunkterna. Länsstyrelsen meddelar att från årsskiftet kommer det finnas ytterligare 170 miljoner kronor att söka. Problemet här är att det redan i dagsläget finns ansökningar för omkring 200 miljoner. Så redan nu kan man räkna ut att de pengarna inte kommer att räcka till alla.