Jämthunden Klara på bättringsvägen efter vargattacken

3:04 min

Filmen när jämthunden Klara blev attackerad av vargar har spridits över hela världen. Klara är på bättringsvägen och ägaren Tommy Berglund hoppas kunna jaga med henne igen, även om det inte blir i Värmland. 

Den 12:e oktober blev jämthunden Klara överfallen av två vargar under första dagen av älgjakten. Klara hade på sig en skyddsväst med en kamera fastmonterad. Kameran spelade in hela sekvensen och filmen spreds över hela världen.

Klara blev svårt skadad men överlevde. Idag mår hon bra, även om musklerna ännu inte hunnit återhämta sig helt, berättar Tommy Berglund, jägare bosatt utanför Sunne och ägare till Klara.

Han hoppas kunna jaga med henne igen, men det kommer inte att bli i Värmland.

– Nu får vi leta oss jakt någon annanstans. Framförallt norrut där det inte finns så mycket varg.

Länsstyrelsen har avsatt en kvarts miljon till bidrag för skyddsvästar för hundar som jägare kan ansöka om. En anledning till bidraget är att Länsstyrelsen vill se vilken effekt västar har för att skydda hundar vid rovdjursangrepp. 

Tommy Berglund är övertygad om att skyddsvästen Klara bar, en variant med piggar, räddade hennes liv, samt att hon försvarade sig mot vargarna.

En del jägare är skeptiska till skyddsvästarna eftersom hunden blir mindre rörlig, enligt Tommy Berglund.

– Men när de har sett det här så känner de att det är dags ändå, säger han.

Tommy Berglund tror att jakten i Värmland kommer att förändras på grund av risken att hundarna attackeras av varg.

– Bandhund och folkdrev, det är väl däråt det går mer och mer.

Vilka konsekvenser ger det?

– Jag tror att intresset för jakten kommer minska. Det är något speciellt med löshundsjakt. Medlemmarna i jaktlaget blir involverade på ett helt annat sätt när det är en hund som jobbar. Det är svårt att förklara men det är en helt annan känsla, säger Tommy Berglund.