Broos tavlor lockar många besökare

1:00 min

Det går bra för den värmländska konstnären Karin Broos utställning på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Hittills har omkring 22000 personer besökt utställningen som pågår till och med den 21 februari nästa år.


Karin Broos mångbottnade verk har lett till ett stort gensvar från besökarna, berättar museichefen Karin Sidén.

– Man tycker att det här är en konst som talar till det inre på olika sätt. Till egna erfarenheter och till minnen, säger Karin Sidén och pekar på spänningarna som finns skildrade i målningarna. De mellan föräldrar och barn, mellan syskon och mellan mor och dotter.

Det sistnämnda finns även med som tema i dottern Sara Broos film Speglingar som visas i delar vid utställningen.

Nationellt kan man säga att Karin Broos konstnärskap slog igenom vid utställningen på Kristinehamns konstmuseum 2008. Efter det har det gått spikrakt uppåt.

Den nu pågående utställningen på Waldemarsudde är Karin Broos största hittills, och museichefen Karin Sidén tror att även konstvärlden utanför Sveriges gränser nu har fått upp ögonen för Broos verk och sätt att måla.

– Det finns ett intresse både från andra museer i Sverige och från utlandet att ta över delar av den här utställningen. Det visar att intresset för hennes konstnärskap stärks både nationellt och internationellt. Det är väldigt roligt för Karin förstås, men också för oss, säger Karin Sidén.