En ordningsvakt. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Vaktbolagen rekryterar flera hundra nya väktare runt om i Sverige. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Stort behov av nyrekryteringar i vaktbolag

"Vi har ett behov av 500 nya vakter"
1:07 min

Vaktbolagen i Sverige söker just nu mycket ny personal, så även i Värmland. Migrationsverket uppges vara en stor uppdragsgivare men hela situationen som Sverige nu befinner sig gör att behovet av väktare ökar.

Samtliga vaktbolag söker just nu med ljus och lykta efter mer personal att anställa.

– Vi har ett behov som läget är nu att få ut 500 nya väktare, säger Björn Ericsson som är branschexpert på Almega.

Än så länge går rekryteringen bra. Men det ökade trycket innebär att länsstyrelsen, som handlägger kontrollen av de tilltänkta nya väktare, får mycket att göra. Det kan fördröja processen.

– Vi kan ju bara önska att handläggning gick lite snabbare, säger Björn Ericsson.

Innan företagen är ikapp, och har anställt och utbildat den personal de behöver, så får den befintliga personalen få jobba mycket övertid.

Situationen som Sverige befinner sig i gör att trycket på vaktbolagen har ökat. Björn Ericsson är kritisk till förberedelsearbetet inför sådana här situationer.

– Man har inte den samverkan med bevakningsföretagen. I synnerhet inte från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, när det här väl började, säger Björn Ericsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".