Sparekonomen sågar investeringar i oljebolag

4:38 min

Att investera pengar i oljebolag är en dålig affär. Det anser sparekonomen Claes Hemberg, apropå Sveriges Radios rapportering om hur kommuner och landsting har placerat pensionspengar i fonder med oljeinnehav.

– Olja känns som typiskt 1900-tal, någonting man trodde skulle bygga världen. Nu prövar vi andra tekniker och energiformer. Det är framtiden vi ska investera i, inte historien, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Du som är kommun- eller landstingsanställd och inte gör något aktivt val för din tjänstepension hamnar i en försäkring med innehav i en lång rad oljebolag, som Sveriges Radio har rapporterat om. Det handlar om KPA:s traditionella försäkring, där bland annat BP, Statoil, Shell och Chevron ingår i innehavet.

Dessutom har många kommuner och landsting pensionspengar placerade i fonder med oljeinnehav, trots att de flesta har miljöpolicys som talar om att minska klimatpåverkan. I Värmland har landstinget och Säffle, Arvika och Eda sådana placeringar.

Claes Hemberg är inte förvånad.

– Många pensionsbolag och banker pratar mycket och gör lite. Man tar det man hittar i sparvärlden, och då får man en hel del olja. För oljenäringen är en stor del av världsekonomin. Man tar det man brukar, det är lugnast så.