Orföranden i Sunnemo fiberförening Anders Johansson står framför en rosa vägg. FOTO: Louise Gustavsson/Sveriges Radio
Anders Johansson är glad för all hjälp de fått och den positiva inställning som varit i Sunnemo. Foto: Louise Gustavsson/Sveriges Radio

Sunnemo Fiberförening slår rekord

3:20 min

Sunnemo Fiberförening har funnits i knappt två år. I somras satte de spaden i marken och påbörjade bygget av fibernät. Redan nu, ungefär fyra och en halv månad senare, är de klara.

Arbetet har bland annat bestått i att schakta 5,5 mil, lägga otaliga mil fiberkabel och göra 271 anslutningar till nätet. Allt det på mindre än ett halvår, något som bland andra Post- och telestyrelsen omnämner som ett rekord. Anders Johansson är ordförande i Sunnemo Fiberförening och menar att sammansättningen av arbetsgruppen och allas engagemang har varit viktigt.

– Vi har varit ett bra sammansatt gäng och vi hade som mål från början att vara snabbast i Värmland, och i Sverige också. Vi har även haft bra upphandlingar och väldigt bra underentreprenörer som gjort att allt rullat på bra, berättar han.

Arbetet Sunnemo Fiberförening genomfört har fått mycket uppmärksamhet, och på invigningen den 5 december kommer bland andra Länsstyrelsen, Post- och telestyrelsen och Jordbruksverket. Stina Levin är projektledare på Bredbandsforums kansli och är en av dem som kommer till Sunnamo den lördagen.

– Vi vill uppmärksamma Sunnemo fiberförening som ett gott exempel på drivkraft och målmedvetenhet när det gäller byggandet av bredband på landsbygd och i mindre tätorter, säger hon. De stötte på vissa problem, men vi såg verkligen viljan hos dem att lösa problemen och ta sig vidare och det är ett bra exempel även för andra.

Efter allt arbete tror Anders Johansson att det kommer uppstå en viss tomhet när projektet är klart, men han tror också att fibernätet betyder mycket för samhället.

– Vi har en viss inflyttning till Sunnemo och bredband är ju något som gör oss ännu attraktivare, så det hoppas jag på. Konsum Värmland har ju tagit beslutet att vi får behålla butiken också, så det är också bra, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista