Joakim Berlin. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
1 av 2
Joakim Berlin från organisationen Positiva Gruppen Väst. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Anna Skogstam, infektionsläkare. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
2 av 2
Anna Skogstam, infektionsläkare vid Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

Vill minska fördomarna om hiv

Joakim Berlin: "Man mår bättre av att träffa andra som lever i samma situation"
3:13 min

Det pågår en nationell insats för att öka kunskapen om hiv, för det finns fortfarande många fördomar. Om detta höll Landstinget i Värmland en informationsträff idag.

Uppemot 7000 personer lever med hiv i Sverige. I Värmland handlar det om ungefär 100 personer.

Undersökningar visar att en majoritet av de som lever med hiv inte vågar vara öppna och berätta om sin sjukdom. Orsaken kan vara att det finns brister i allmänhetens kunskap om hiv, vilket kan leda till rädsla och diskriminering.

– Inom vården, precis som överallt annars har man haft synen att en person som har hiv är en sjuk person, som har ett visst beteende, och en stereotyp syn på hur man får hiv och vem som får hiv, säger Anna Skogstam, infektionsläkare vid Centralsjukhuset i Karlstad.

På plats fanns även Joakim Berlin från Positiva Gruppen Väst, som är en medlemsorganisation för hivpositiva. Han fick reda på att han hade hiv när han var 18 år när det upptäcktes vid en rutinkontroll när han ville bli blodgivare.

– Det var chockartat, det var man inte beredd på. Då var det en sjukdom där man inte trodde att man skulle leva särskilt länge. Idag är det tvärt om. Jag har gått ifrån att tro att mitt liv ska avslutas till att nu ska jag leva med min sjukdom och inte bli sjuk, det är målet - att jag ska vara så frisk som möjligt med mina mediciner och behandling, säger Joakim Berlin.

Hur är det att leva med hiv idag?

– Idag gäller det att man får en fungerande behandling med så få biverkningar som möjligt och att man vågar prata med sin läkare om man tycker att något är konstigt med behandlingen.

Joakim Berlin säger att det i början är ovant att ta mediciner varje dag men att det är något man vänjer sig vid.

– Det är oerhört viktigt att man inte missar sina doser, för då kan resistens uppstå snabbare.

Allmänhetens rädsla för hiv är stor, och är något som hiv-positiva känner av.

– Vänner och omgivning kan tro att det smittar om man råkar använda samma glas eller går på samma toalett. Så är det ju inte. Är man under effektiv hiv-behandling - inte ens om man har oskyddad sex smittar man någon, säger Joakim Berlin.

Genom Positiva Gruppen Väst kan hiv-positiva få träffa andra som har sjukdomen.

– Man mår lite bättre av att få träffa andra som lever i samma situation. Man känner att jag är inte ensam.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".