En person håller i ett sexpack folköl. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Dålig kontroll av 18-årsgräns i Värmland

Bara 41 procent begärde legitimation av en 18- åring vid inköp av tobak, folköl och receptfria läkemedel i Värmland. Testet gjordes i samtliga kommuner i Värmland och enligt lag så ska säljaren förvissa sig om åldern på köparen.

Ulf Fågelberg , alkohol och tobakshandläggare i Kristinehamns kommun har gjort undersökningen:

– Det är inget bra resultat. För lagen har funnits sedan 1997 när det gäller tobak, och ännu längre när det gäller alkohol.

Handlarna får nu en återkoppling där det krävs förbättrade rutiner. Det Ulf Fågelberg gjorde var att skicka ut en 18 årig kille som fick köpa varor med 18-års gräns i 194 försäljningsställen i Värmland. Och i 80 av dessa ställen behövdes ingen legitimation för inköpen.

– De anställda behöver informeras bättre. I de fall där ägarna själva sålde varorna var kravet på legitimation vanligare.

– Det i särklass vanligaste svaret från försäljarna var att " vi frågar alltid efter legitimation, men den här gången gjorde vi tydligen inte det " , säger Ulf Fågelberg , alkohol och tobakshandläggare i Kristinehamns kommun.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".