Sätterstrands vandrarhem på Hammarö tog emot 70 stycken flyktingar under eftermiddagen. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
1 av 2
Sätterstrands vandrarhem på Hammarö som nu blir asylboende, tog emot 70 stycken flyktingar under eftermiddagen. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Margareta Jonilsson som jobbar på Sätterstrands vandrarhem som nu blir asylboende tog nu under eftermiddagen emot 70 stycken flyktingar. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
2 av 2
Margareta Jonilsson som jobbar på Sätterstrands vandrarhem som nu blir asylboende tog nu under eftermiddagen emot 70 stycken flyktingar. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Sätterstrands vandrarhem blir asylboende

Margareta Jonilsson: "Nu håller alla på att checka in"
4:49 min

På eftermiddagen anlände de första flyktingarna till Sätterstrands vandrarhem som nu blir asylboende på Hammarö.

Det är ett privatboende som i september bestämde sig för att hyra ut till Migrationsverket. Kommunen hörde av sig till vandrarhemmet och ägarna bestämde sig efter noggrant övervägande att ställa upp och hyra ut sina lokaler.

– Nu prickar vi folk efter listor som vi har fått från Migrationsverket. Då har vi en arabisktalande kille på plats som jobbar med det och några svenska anställda, Margareta Jonilsson på Sätterstrands vandrarhem.

Det har funnits en hotbild på boenden som ska bli asylboende, vad tänker ni om det?

– Vi har inte känt något hot, vi har inte haft några elaka kommentarer emot oss. På Hammarö har det varit ett väldigt starkt stöd som vi har känt av. Vi har trots det valt att följa Migrationsverkets rekommendation om att inte gå ut med information förrän de boende är här. Nu är de här och vi är glada över att berätta om det, säger Margareta Jonilsson.

70 stycken flyktingar kom idag till Sätterstrands vandrarhem. Mestadels stora barnfamiljer, totalt är det 40 barn. Vandrarhemmet har sammanlagt 80 platser och även de resterande 10 platserna kommer att fyllas på.

Kommunikationen mellan kommunen och vandrarhemmet har funnits hela tiden och nu börjar processen att skola in barn på förskola och skola. Öppnandet av asylboendet har också genererat i nya jobb.

– Vi räknade igenom det hela bara på det här stället och kom fram till att ett tiotal personer har fått jobb i och med det här öppnandet. Dels de som är här, men vi har också catering från Ankdammen i Karlstad där tre personer har fått jobb för att ordna med maten. De är alla arabisktalande och har tidigare haft svårt att få jobb, säger Margareta Jonilsson.

I och med kylan som kryper på, hur ser det ut med vinterkläder?

– Vi har ett gott samarbete med ett ankomstboende som ligger en liten bit härifrån och där kommer vi om ett par dagar få tillgång till sex stycken rum med insamlade kläder och skor. Dit ska vi gå med våra gäster om ett par dagar. Men det behövs herrskor, nagelsaxar och fräscha nyinköpta underkläder. Det kan man skänka till Röda Korset på Hammarö som vi har samarbete med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".