Arman Teimouri. Foto: Bengt Höglind/SR Värmland
Arman Teimouri. Foto: Bengt Höglind/SR Värmland

Extra säkerhetskontroller på resan

0:52 min

Vaksamheten i samhället efter terrorattentaten i Paris har skärpts. För länsledningskoordinatorn på Länsstyrelsen i Värmland, Arman Teimouri, blev det väldigt tydligt när han skulle flyga hem från Rom igår.

Arman Teimouri fick gå igenom säkerhetskontroller fler gånger än vanligt när han reste från Rom till Karlstad via Frankfurt igår, och han fick känslan att han valdes ut för de extra kontrollerna på grund av sitt så kallat utomeuropeiska utseende. Efter den vanliga säkerhetskontrollen blev han utvald för ytterligare kontroll. Väl framme vid gaten blev det sedan en extra passkontroll när han gick på planet.

– När jag sedan skulle gå av planet vid Frankfurt tog polisen mig åt sidan och ville göra en ny passkontroll.

Arman Teimouri säger att det inte är bara folk med hans utseende, men att det var slående att det var personer med utomeuropeiskt utseende som kontrollerades mest.

– Världsläget ser ut som det gör, och jag tycker det är superviktigt att man har en höjd säkerhet. Men det går lite till överdrift och det blir en lite kränkande situation för en annan. Det är ju inte första gången. Jag får gå igenom den här typen av kontroller nästan varje gång.

Vilken förståelse har du för de nya rutinerna?

– Jag har stor respekt för rutinerna men jag tror inte att det går att skilja ut hur man ser för att genomföra något attentat. Det vi har sett senaste tiden, ja det har varit folk med utomeuropeiskt utseende, men det är lika stor risk att det blir någon annan. Utseendet är inte det viktigaste.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista