Marie Eriksson och Magnus Wallgren. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio
Marie Eriksson, ANDT-samordnare i Säffle kommun, och Magnus Wallgren, processledare i alkohol- och drogfrågor på Karlstads kommun. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio

Tillåtande attityd till cannabis bland ungdomar

Magnus Wallgren: "Det tycker jag är det mest oroväckande"
1:06 min

En ny undersökning visar att värmländska ungdomar har en tillåtande attityd till cannabis. 8 av 10 tycker att det är upp till var och en om man vill använda drogen.

– Det mest slående är att det är så oerhört tillåtande. Man tycker att det är upp till var och en att använda cannabis eller inte, och det tycker jag är det mest oroväckande, säger Magnus Wallgren, processledare i alkohol- och drogfrågor på Karlstads kommun. 

I undersökningen har man frågat 3300 ungdomar i Karlstad, Kristinehamn, Kil, Grums, Forshaga, Säffle och Hammarö vad de tycker om cannabis i en anonym webbundersökning.

8 av 10 i undersökningen uppger att de tycker att det är upp till var och att använda cannabis.

Inställningen till cannabis verkar bli mer tillåtande med åldern. Bland högstadieeleverna tyckte 63 procent att man ska avstå cannabis men bara 36 procent av gymnasieeleverna och 32 procent av de unga vuxna.

Marie Eriksson, ANDT-samordnare i Säffle kommun tror att resultatet i undersökningen också kan spegla att fler vågar uttrycka tillåtande åsikter om cannabis än för 10-20 år sedan.

–  Vi har sett i tidigare undersökningar att en del ungdomar tyckte att det var okej om bästa kompisen rökte på, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".