Bil på isig väg Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT
Arkivfoto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT

Blixthalka på värmländska vägar

0:59 min

Regnet har orsakat ishalka på många värmländska vägar. Trafikverket uppmanar att man undviker att köra bil idag om man kan, enligt Sveriges Radios trafikredaktion.

P4 Värmland får rapporter om halka från flera platser i länet.

Under morgonen har det även skett några trafikolyckor. Bland annat körde en lastbil av vägen på länsväg 767 vid Ölme strax efter 07.30 och vid 08:35 kanade en lastbil av vägen vid Charlottenberg. Vi har också fått rapporter om tyngre fordon som inte tar sig uppför backar i Molkomstrakten.

För skolbusschauffören Anna Friberg som bor i Vännacka var det en riktigt hal morgon. Först åkte hon och andra chaufförer ut med personbil och kontrollerade hur halt det var innan beslut togs om skolbussen skulle köras.

– På en del vägar är det fint, saltat och moddigt och det var helt okej att köra på. Och på en del ställen är det livsfarligt, säger Anna Friberg.

En del turer ställdes in för skolbussarna i Eda och Årjäng på grund av halkan.

Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket, vill inte räkna upp vilka vägar som är extra drabbade av halkan, eftersom det ändras så fort.

– Sådant kan skifta ganska fort, så risken är att man lurar någon att köra på precis som vanligt, säger Thomas Pihl.

Han varnar också för att det kan bli ännu värre fram mot lunch.

– Runt lunch kommer regn och till och med snöblandat regn och eftersom vägbanorna är kalla finns det risk att det fryser på och blir riktigt halt igen, men en annan typ av halka. Det finns då risk för halka på platser där det inte är det nu, säger Thomas Pihl.  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista