Kommunhuset i Årjäng. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio.
Kommunhuset i Årjäng. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio.

Årjäng stänger simhallen för asylsökande

Owe Lindström, chef för medborgarservice i Årjäng, om beslutet
2:26 min

På grund av att flera asylsökande har varit på väg att drunkna på Årjängs bad- och friskvårdscenter har Owe Lindström, chef för Medborgarservice, i samråd med asylboendena beslutat att tillfälligt stänga simhallen för asylsökande.

Det senaste tillbudet inträffade lördagen den 21 november då en asylsökande hittades på botten av bassängen. Det var tack vare ett snabbt ingripande från personalen som personens liv gick att rädda.

Det är ju anmärkningsvärt att stoppa en hel grupp från att besöka badhuset. Hur har ni tänkt kring det här med diskriminering? 

– För mig var det tämligen enkelt. Jag har hellre 380 asylsökande som inte får bada 5-6 dagar än att jag ha en som har drunknat i simhallen. Sen kan jag säkert få kritik för det, men det tar jag gärna en sådan här gång, säger Owe Lindström, chef för medborgarservice i Årjäng.

Asylsökande som kan simma, kan inte de få gå in?

– De som har träningskort i hallen och simkort de är givetvis välkomna, de har visat att de kan simma.

Beslut gäller cirka en vecka i avvaktan på att kommunen och asylboendena hinner få ut information på aktuella språk om de regler som gäller på simhallen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".