Stina Bergström. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Miljöpartiets Stina Bergström. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Stina Bergström (MP) tycker förändringarna är svåra men nödvändiga

6:41 min

Regeringens besked att från april nästa år tillfälligt införa tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar, skärpa kraven på anhöriginvandring och utöka ID-kontroller innebär svåra men nödvändiga förändringar, säger den värmländska riksdagsledamoten Stina Bergström (MP).

 

Vid en presskonferens under tisdagseftermiddagen presenterade regeringen ytterligare åtgärder för att minska flyktingtrycket i Sverige. Och det är omfattande förändringar som nu ska göra att färre söker asyl i Sverige. 

Bland annat ska alla utom kvotflyktingar få tillfälliga uppehållstillstånd, kraven på anhöriginvandring ska skärpas och id-kontroller kommer att utökas till buss och tåg till Sverige och försörjningskraven för anhöriginvandring ska skärpas ytterligare.

Vice statsminister Åsa Romson sa under presskonferensen att förändringarna kan komma att sända en "chockvåg" genom samhället och hon medgav också att det som miljöpartist inte varit enkla beslut.

Så här kommenterar miljöpartiets värmländska riksdagsledamoten Stina Bergström de nya reglerna, som ska göras möjliga genom en tillfällig lagändring under tre år:

–Det är så vi säger. Det är så man tänker att vi ska göra för att få den effekten att människor söker asyl i andra länder så att vi får en situation som vi klarar av i Sverige.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista