Sophie Leben
Ligger bilen i diket? Står den i brand? Soppatorsk? Motorkok? Lugn, Sophie "Soffan" Leben är på väg. Fotografi: Anders Hildemar Ohlsson, P4 Radio Stockholm

Värmlänningen Sophie rensar upp i Stockholmstrafiken

Sophie "Soffan" Leben kör vägassistansbil och kommer ofta först till kollisioner, avåkningar, motorstopp och bilbränder. Bultsax, vinkelslip och brandsläckare är vardagsverktyg, och så nallebjörnar, förstås.

En halv miljon fordon och trehundra olyckor per dygn, trafiksituationen i Stockholm betraktas som en av de värsta i Europa, och mitt i alltihopa jobbar Sophie Leben. Snart blir hon tv-stjärna, du kommer att kunna möta henne i "Vägens hjältar" som handlar om några av dem som jobbar i stockholmskaoset.

– Ofta är vi först på plats och gör första insatsen tills räddningstjänst, polis eller ambulans kommer. Sedan ser vi till att de kan jobba tryggt och säkert, säger Sophie Leben.

Att jobba med vägassistens gör att man hamnar i väldigt många olika situationer, berättar Sophie.

– Det kan vara glatt, det kan vara chock och det kan vara gråt. Det är väldigt många olika situationer som man får ställa in sig på.

Vägassistansbilen är utrustad för att reda ut de flesta problem på vägen. Man har med sig brandsläckare, luft för att kunna byta däck, vatten för att fylla på kylare, extra bränsle, kall asfalt för att laga akuta potthål i vägen, vinkelslip, bultsax med mera. I bilen har man också alltid med sig några nallebjörnar.

– Det är mycket barn i bilar vid olyckor. De kan vara rädda och gråta, och då kan vi ge dem en nalle och leka lite så att de blir lugnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista