Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Terrorforskaren Peder Hyllengren om det förhöjda hotet

"Det är långt kvar till Sverige kan andas ut"
13 min
Peder Hyllengren, terroristforskare vid Försvarshögskolan. Foto: Hedvig Nilsson
Peder Hyllengren, terroristforskare vid Försvarshögskolan. Foto: Hedvig Nilsson

Den anhållne 22-åringen är som bekant släppt och rentvådd från alla misstankar om terrorbrott. Men det finns fortfarande ett förhöjt terrorhot mot Sverige, enligt Säpo. Peder Hyllengren, terrorforskare vid Försvarshögskolan i Karlstad kommenterar den senaste tidens händelser.

Säpo har kritiserats hårt för debaclet med den misstänkte 22-åringen, och Peder Hyllengren håller med om att det finns frågetecken runt säkerhetspolisens agerande:
- Hela processen runt honom reser ett antal frågor om det här sköttes på bästa sätt. I efterhand kan man säga att det kunde ha skötts bättre.

Hotnivån ligger kvar på en fyra av en femgradig skala. Vad tyder det på?
- Det är ett högt hot, och det tyder på att det finns personer som har avsikt och förmåga att genomföra attentat mot Sverige. Det här är inte endast kopplat till den här personen, det finns andra individer som också är aktuella.

Enligt Säpo har närmare 300 svenskar anslutit sig till IS, och 120 har återvänt till Sverige. Peder Hyllengren och hans kollega Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan varnade för den här utvecklingen i en regeringsbeställd rapport om våldsbejakande extremism redan 2013. Den lagstiftning som han efterfrågat sedan dess är nu på gång:

- Vi kan konstatera att det tagit väldigt lång tid. I många andra europeiska länder är det kriminaliserat att ansluta sig till en terrorklassad organisation, det är tillräckligt för att bli åtalad och dit har Sverige nu en bit kvar.

I veckan åtalades dock två svenskar för terrorbrott begångna i Syrien. På filmer syns hur de skär halsen av två män. De åtalas inom ramen för nuvarande lagstiftning, men den räcker inte menar Peder Hyllengren:

- I det åtalet finns en konkret händelse som personen varit kopplade till. Man måste alltså kunna koppla en misstänkt till en specifik händelse. Men att vara en del av IS stridande förband är inte ett brott i sig.

Har kriminaliseringen av jihadresenärer verkligen haft någon effekt i de andra europeiska länderna?
-  Lagstiftningen är en viktig del, men är inte en heltäckande lösning. Det behövs ett civilsamhälle som kan jobba med frågorna och imamer och muslimska ledare som tar ansvar.

Förutom ny lagstiftning har nuvarande regering presenterat en rad åtgärder för att bekämpa terrorism: Hemlig dataavläsning, mer kameraövervakning och kontroll av biometri i pass vid Schengens yttersta gräns. Peder Hyllengren välkomnar åtgärderna men anser inte att de räcker:

- Det är steg i rätt riktning så vi får bättre kontroll över individer som rör sig över gränser. Det har varit för enkelt för personer med onda avsikter att ta sig in i Sverige. Men det är fortfarande så att många som kommer till Sverige tillåts komma in utan identitetshandlingar, så det finns fortfarande stora luckor i systemet.

På presskonferensen sa statsminister Stefan Löfven att Sverige varit naiva. Håller du med?
-
Under ett antal år har det funnits en blåögdhet hos svenska politiker, och det har känts kontroversiellt att agera i de här frågorna. Det gör att vi har halkat efter och rekryterare har kunnat operera tämligen fritt.

IS har med sina terrordåd gjort alla betydande vapenmakter till sina fiender. Vad säger det om deras planer?
- Terror är kommunikation, att med terror som medel skicka ett budskap. Det är ett sätt att visa styrka och så split och rädsla i västvärden.

Finns det en risk att vi nu agerar precis som IS vill att vi ska reagera?
- Det är en svår fråga att ge svar på. IS söker konfrontation och konflikt, men det kan också vara så att de tar sig vatten över huvudet. Det är en svår balansgång för västvärlden hur man ska hantera en sån här grupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".