Eva Lotta Skoglund. Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio
Eva Lotta Skoglund, socialchef i Kristinehamn, menar att arbetsmarknaden öppnas upp för de asylsökande. Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio

Flyktingarna skapar jobb hos kommunerna

"Jag är övertygad om att de kommer få en möjlighet på arbetsmarknaden"
1:21 min

I samband med att många flyktingar har kommit till Värmland har det också tillkommit fler jobb, på bland annat asylboenden och HVB-hem.

– Vi har sen sommaren satsat ganska mycket på att starta nya enheter och rekrytera personal till dem. Och det gäller ensamkommande barn, säger Eva Lotta Skoglund, socialchef i Kristinehamns kommun.

Bara för de ensamkommande barnen handlar det om ett 40-tal tjänster i Kristinehamn. Till det tillkommer ett ökat personalbehov inom skolan och barnomsorgen. Flera kommuner som P4 Värmland har talat med säger att man utökat personalen och fortsätter att rekrytera.

Det nya behovet av personal gör också att de som nyligen kommit till Sverige har lättare att komma in på arbetsmarknaden enligt Eva Lotta Skoglund.

– Många av de som är asylsökande har båda lärarbakgrund och vårdbakgrund. Så jag är helt övertygad om att de kommer få en möjlighet. Det som vi hoppas på är att de asylsökande fort får sina uppehållstillstånd, då kommer de in i systemet kring arbetsmarknadsfrågorna och därmed blir de tillgängliga för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".