Per Rydberg. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio
Per Rydberg. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio

Han räddade tunnelbygget vid Hallandsåsen

"Jag tvekade aldrig"
1:02 min

Det tog 23 år, men nu är tunnelbygget genom Hallandsåsen klart. När bygget avstannade på grund av miljökatastrofen med tätningsmedlet Rocagil, var det värmlänningen Per Rydberg som fick träda in för att rädda projektet. 

Per Rydberg är Karlstadsbo och tidigare projektchef för tunnelbygget Hallandsåsen. I dag arbetar han som projektchef för de nya tunnlar som byggs under Göta älv i Göteborg, men under många år var han alltså en nyckelperson för tunnelbygget i Hallandsåsen.

– Det här var ett kamikaze-uppdrag. Men jag tvekade aldrig. Som väg och vattenbyggare har jag skaffat mig mycket erfarenheter och jag såg det som en riktigt utmaning. Det är ett monument och jag tänkte att kan man kröna karriären med det, så varför inte, säger projektchef Per Rydberg.

Vändningen på de stora motgångarna kom 25 augusti 2010 med det första genombrottet genom åsen.

– Det var väldigt tungt fram tills dess. Vi hade mycket motgångar i första röret som vi kallar det. Först då fick vi också klart för oss att vi kunde ha en helt ny strategi för att driva andra tunneln. Den gjorde vi på halva tiden sedan. 

Den 8 december är Per Rydberg inbjuden som gäst på invigningståget genom åsen, något som han ser mycket fram emot. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".