Clara Henry. Foto: Hedvig Nilsson
Clara Henry. Foto: Hedvig Nilsson

Clara Henry om mens och YouTube

"Sexister tycker det är äckligt"
13 min

YouTube-stjärnan Clara Henry är i Karlstad för att signera sin succébok "Ja jag har mens, hurså"? Den kaxiga titeln är ett svar på den vanliga frågan "Har du mens eller?"
- Varje gång jag har åsikter på internet så får jag den, men det är ju aldrig en fråga, det är en diss, säger Clara.

Med sin bok vill Clara Henry tvätta bort tabustämpeln kring mens.

– Jag har skämts jättemycket för min mens, men när jag blev ungefär 16 började jag reflektera varför. Vad är det som gör att vi kollektivt känner en sån skam över en naturlig process i våra kroppar? säger Clara.

Har du fått några negativa reaktioner?
- Ja jag får två typer, det ena är rent hat från nättroll och vanliga sexister som tycker det är äckligt, och å andra sidan är det äldre kvinnor som kommer och säger "Vadå jag har aldrig skämts för min mens".

Men när Clara skrapar på ytan visar det sig att även de kvinnorna går och smyger med sina mensskydd, något Clara inte tycker att man ska behöva göra:
- Så länge man gömmer det så är det visst nåt man skäms för, nåt som är onormalt och skamfyllt. Och jag vill bara få bort den stämpeln.

Det var på sin YouTube-kanal som Clara började prata om mens. Hon har 360 000 följare på YouTube vilket gör henne till den största kvinnliga videobloggaren i Norden. Vi lät två av hennes följare, Naemi, 10 och Hanna, 9, intervjua Clara i P4 Värmland. De passade på att fråga ut henne om hennes bästa tips för att lyckas på YouTube.

- Man ska tänka på tre saker: att förbereda sig, att lära sig klippa och att använda humor - att bjuda på sig själv.

Hur det känns att vara så känd?

– Det känns kul. Jag har fått så sjukt mycket möjligheter genom det. Genom att prata med en kamera en gång i veckan i mitt rum, så har jag fått sommarprata, varit med i Melodifestivalen, och nu är jag här i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".