Lars Bull, Värmlandstrafiks vd.
Att starta fler avgångar med regeringens extrapengar är inte hållbart i längden enligt Värmlandstrafiks vd Lars Bull. Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio.

Asylsökande saknar ofta bussbiljett

Lars Bull:"Det blir irritation bland ordinarie resenärer som betalar för sig"
1:28 min

Värmlandstrafik har upplevt en hel del problem med asylsökande som saknar biljett, berättar vd Lars Bull. – I de flesta fall organiseras det väl, men det händer rätt ofta att asylsökande dyker upp utan biljett.

– I de flesta fall där flyktingboendet organiseras väl och det finns en engagerad ansvarig för boendet så ser de till att de asylsökande förstår hur systemet fungerar och att de måste betala när de åker. Då funkar det efter ett tag. Men det händer rätt ofta att det dyker upp ett ganska stort antal utefter vägen och då blir det ingen lätt situation. Det blir irritation bland ordinarie resenärer som betalar för sig, säger Lars Bull, vd för Värmlandstrafik.

Har det blivit något bråk?

– Nej, vi har löst det på det sättet att vi om det har blivit oroligheter och stökigheter så har vi satt in dubbleringar, personalmässigt och löst det på det sättet. Men det är också en kostnad som belastar verksamheten, säger Lars Bull.

Har man lämnat personer vid vägkanten?

– Inte så vitt jag vet. Vi försöker undvika den situationen. Men vi måste ändå ta det på allvar och lösa det när det dyker upp, säger Lars Bull.

– Varje bussbolag har ju rätt att utforma sin egen praxis. Egentligen så är det så att det inte är någon skillnad mellan om du skulle ställa dig på en busshållsplats och vilja kliva på en buss utan att betala biljett eller en asylsökande, säger Guna Graufelds som är presskommunikatör på Migrationsverket.

När det gäller resor på fritiden så ska den asylsökande använda den dagersättning som man får. Men är det en kallelse till Migrationsverket eller till läkare så står Migrationsverket och landstinget för biljetten.

Om inte betalningsrutiner fungerar framöver så överväger Värmlandstrafik att fakturera den enhet som de asylsökande bor på. Inom snar framtid hoppas man det ska finnas möjlighet att köpa biljett på de olika asylboendena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".