Sandgrundsudden. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Höga vattenflöden kan bli vanligt om vi inte når våra miljömål. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Nytt regionalt åtgärdsprogram för att nå miljömålen

Det går för sakta med miljömålen
1:25 min

Ett regionalt åtgärdsprogram för att nå miljömålen i Värmland ska upprättas under 2016.Därför inrättar länsstyrelsen ett åtgärdsprogram nästa år.

Det regionala åtgärdsprogrammet görs  för att nå miljömålen i Värmland snabbare.

 I den årliga rapporten till Naturvårdsverket som blir offentlig den 15e december redovisas att endast ett av 11 miljökvalitetsmål kommer att nås till 2020 i Värmlands län och det är god kvalité för grundvattnet.

Hanna Frisk är miljömålssamordnare på länsstyrelsen:

– För varje miljömål kommer vi att ge förslag på åtgärder som kan göras och vilka som kan göra dem.

Exempel är samhällsplanering, minskade transporer, bevara kulturhistoriska värden i våra marker, elbussar och klimatsmart energi inom industrin.

Det här år några exempel på åtgärder, men det går inte bara för långsamt utan tre miljömål har också försämrats:  en giftfri miljö, ett rikt odlingslandskap och ett rikt växt och djurliv.

– För många ämnen som vi inte känner till egenskaperna på, odlingslandskapet minskar i Värmland och så brister det i hänsyn till mark och vatten och skydd för dessa, förklarar Hanna Frisk.

Vad gäller utsläpp av växthusgaser så släppte vi i Värmland ut 1.4 miljoner ton koldioxid 2013 vilket motsvarar 5.2 ton per person. Sedan 2014 har dock utsläppen minskat med drygt 4 procent och sedan 1990 med 34 procent.

– Det handlar mycket om att energieffektivisera och att minska energianvändningen. Vi måste minska utsläppen i transportsektorn eftersom Värmland är stort och har långa transporter, säger Hanna Frisk.

På Miljömål.se går det efter den 15e december att läsa den nya rapporten om miljömålen.

För att mäta de olika miljömålen används ett stort antal indikatorer vars värde sammanvägs.

Exempel på indikatorer kan vara Bensen i luft, trafikbuller, vedeldningsrök, betesmarker, bevarandestatus våtmarksarter och nedfall av kväve.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".