16 spelmän samlade på en gruppbild
16 värmländska riksseplmän på en och samma scen när Boken om "Värmländska riksspelmän 1933-2015" släpptes i helge, Foto:Björn Söderholm/Sveriges Radio

Alla Värmlands riksspelmän samlades till stämma

"Underbart att höra alla tillsammans"
2:46 min

Det skrevs folkmusikhistoria när 16 värmländska riksspelmän samlades på samma scen den gångna helgen. Sammankallande var Anders Falk från Säffle som skrivit en bok där alla värmländska riksspelmän genom tiderna porträtteras i ord och bild. 

Det är drygt 80 år sen Värmland fick sin första riksspelman. Det var Valdemar Dahlgren som bland annat lade grunden till Ingesunds Musikhögskola. Den senaste värmländska riksspelmannen är en kvinna, Christina Lundqvist som trakterar durspel och dragspel i olika konstellationer.

Däremellan ligger alltså 46 spelmän-och kvinnor till och bland de som fanns på plats i Karlstad fanns nestor Hans Bryntesson, 94 år och unga spelmän som Tomas Fredriksson, ännu inte trettio fyllda.

- Det krävdes ett hel del detektivarbete att hitta uppgifter om de äldsta spelmännen, berättar Anders Falk, som tyckte att en stämma var ett roligt sätt att fira boksläppet på.

Av de 48 är bara tre kvinnor, men Anders har gott hopp om att de satsningar som görs på kurser, inte minst på Ingesund gör att intresset för den folkliga traditionen lever vidare.

- jag tror att inom några år har vi säkert tre-fyra riksspelmän till!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".