Cigarettfimpar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT.
Efter P4 Värmlands granskning överväger Eda kommun nu att fimpa sitt innehav i en fond där tobaksbolaget British American tobacco ingår. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT.

Eda kan fimpa tobaksinvestering efter P4 Värmland-granskning

Hans Nilsson: "Naturligtvis inte bra att investera i tobaksindustrin"
1:25 min

Eda kommun har pengar placerade i en fond där ett stort tobaksbolag hör till de största innehaven, visar P4 Värmlands granskning. Samtidigt står det i kommunens finanspolicy att placeringar i bland annat tobaksföretag ska undvikas av etiska skäl.

Nu kan pengarna komma att flyttas, enligt kommunalrådet Hans Nilsson från Hela Edas lista.

– Det är naturligtvis inte bra att investera i tobaksindustrin. Nu när vi har uppmärksammats på det här, så tror jag att det kommer att få till följd att vi väljer en annan fond, säger Hans Nilsson till P4 Värmland.

Eda kommun förvaltar sin egen fondportfölj, med ett totalt marknadsvärde på drygt 19 miljoner kronor enligt siffror från i höstas.

En av de större fonderna är "M&G investments global dividend fund", där kommunen har knappt tre miljoner. Tvåa på listan över fondens största innehav är British American Tobacco, som är världens näst största tobaksbolag med bland annat Lucky Strike och Prince bland sina varumärken.

Enligt Edas finanspolicy ska placeringar av etiska skäl undvikas i bland annat vapen, tobak och alkohol. Hans Nilsson konstaterar att Eda via fonden har knappt 200 000 kronor i tobaksbolaget. Han tycker i grunden att det är fel att investera i tobak, men säger samtidigt att finanspolicyn handlar om direktplaceringar i aktier. Och alltså inte om fonder.

– Men vi har försökt i största möjliga mån att undvika den här typen av fonder, genom att de ska ha en policy typ de här FN-principerna. Samtidigt ska man veta att fondbolag köper och säljer aktier hela tiden, så det är svårt att hänga med och upptäcka när de har köpt en tobaksaktie, säger Hans Nilsson.

Nyligen granskade Sveriges Radio hur kommuner och landsting runtom i landet via fonder har placerat pengar i oljebolag.

Ett sånt exempel finns också i Eda. I nyss nämnda M&G investments global dividend fund är nämligen kanadensiska olje- och naturgasföretaget Gibson energy ett av de tio största innehaven. I nuläget vill Hans Nilsson uttala sig om det innehavet.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".