En person framför en datorskärm. Foto: SR
Trycket på kampanjens hemsida har varit enormt idag. Foto: SR

Karlstads kommun hårt ansatt efter kampanjlansering

5:05 min

I sociala medier stormar det idag rejält kring Karlstads kommun. I hårda ordalag kritiseras kommunen för kampanjen "Öppenhet - ja tack!".

Igår fick alla Karlstadsbor ett brev från kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M). Under parollen "Öppenhet - ja tack!" uppmanades Karlstadsborna att välkomna nyanlända genom att skapa nya möten.

På en ny hemsida, som kommunen skapat, uppmanas gamla och nya invånare i Karlstad att träffas. Även föreningar och företag uppmanas att delta.

I utskicket från kommunen fanns det också med en dekal med texten Öppenhet - Ja tack!

Sätt upp dekalen på din dörr eller brevlåda för att visa att du vill bidra till ett öppet Karlstad. Vår förhoppning är att dörrar och brevlådor ska lysa röda och signalera ”varmt välkommen till Karlstad”

Idag har reaktioner kommit på sociala medier och till kommunens kontaktcenter och de har till övervägande del varit negativa till dekalen. Det kritiseras och skälls på kommunen. På facebooksidan har kommentarer raderats och på kampanjens hemsida har kommunen tagit bort och därefter börjat förhandsmoderera inläggen.
- Efter att sajten Avpixlat och Fria Tider skrivit om kampanjen har vi sett många försök till sabotage av websajten, att man har försökt publicera falska profiler med döda människor och Hitler med mera, säger kommunens kommunikationsdirektör Katarina Lindström.

Från Twitter idag:

  • "Karlstad kommun har alltså börjat med åsiktsregistrering. Vad händer med dem som inte sätter upp klistermärken?" 
  • "Om man inte vill sätta upp lappen, tycker man automatiskt "Öppenhet - Nej tack" då?"
  • "Jag menar, är Karlstad kommuns Värdegrund något som även innefattar dess skeptiker?"
  • "Karlstad Kommuns nya definition av demokrati: Tyck som oss annars är du inte värd mer än dina skattekronor!"
  • "Snart kan du se i Karlstad vilka som dragit på Sverige krisen (de med röda lappar). Tacka dom på lämpligt vis"
  • "Förstår dom inte vad dom sysslar med, evigt tacksam att jag inte bor i Karlstad hoppas ingen annan kommun hakar på"

Från kommunens Facebooksida:

  • "Av princip vill jag ha en vacker ytterdörr (pardörrar målade i allmogefärg från sekelskiftet) och ha min brevlåda (motivmålad) intakta och fria från dekaler! Om jag nu inte förstör intrycket på mina dörrar och byter ut julkransarna mot en ful plastdekal samt om jag inte vill täcka över målningen på min brevlåda utmålas jag som rasist och främlingsfientlig!"
  • "Detta var väl bland det dummaste jag sett! Vad i helsike är detta?"
  • "Fullständigt avskyvärd (och låt oss inte glömma - skattefinansierad) mobbingkampanj"
  • "Offentlig åsiktsregistrering, tokigt är bara förnamnet"

– Vi förstod att det skulle väcka reaktioner. Vi har ett väldigt polariserat samhälle och flyktingfrågan är känslig, säger kommunens kommunikationsdirektör till P4 Värmland.

Kan ni förstå kritiken?
- Nej, tanken med dekalen är inte att göra skillnad på människor, utan att marknadsföra webbsidan och ta ställning för ett öppet Karlstad där vi välkomnar våra 170 nyanlända i år, säger Katarina Lindström.

Proteststormen till trots, det är många som vill lägga upp sin profil på kampanjsidan.

– Det finns ett stort intresse och många har också återkopplat att de fått kontakt med nyanlända, säger Katarina Lindström, Karlstads kommun.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista