Jessica Fong, konsumentrådgivare i Karlstad. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.
Jessica Fong, konsumentrådgivare i Karlstad. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.

Efter flytten: färre besökare till Karlstads konsumentrådgivning

Jessica Fong: "Folk kanske inte tror att vi finns kvar."
4:14 min

Efter att konsumentrådgivarna vid Karlstads kommun i somras flyttade till nya lokaler i utkanten av centrum har antalet besök till verksamheten minskat med en tredjedel. Rådgivarna är nu oroade att konsumenter riskerar att missa möjligheten att få hjälp.

- Man kanske antar att vi har upphört, och det är ju inte bra, säger Jessica Fong, konsumentrådgivare i Karlstad.

Tidigare fanns konsumentrådgivarna i Karlstad samlade i verksamheten Rådrummet Konsument, först vid Stora Torget i Karlstad och sedan några år vid Kontaktcenter i Bibliotekshuset. Men i slutet av juli i somras flyttade konsumentrådgivarna till kommunens nya kontor samhällsbyggnadshuset i Inre hamn, någon kilometer från centrumstråket och med sämre parkeringsmöjligheter.

Under perioden augusti till oktober fick de 102 besök av rådvilla konsumenter, att jämföra med 149 för samma period i fjol, alltså en minskning på omkring en tredjedel. Ser man ända tillbaka till 2012, när verksamheten fanns vid Stora torget, har antalet besök halverats.

Enligt Jessica Fong är det tydligt att en grupp som slutat hitta dit är äldre och människor med funktionsnedsättningar.

- Det kan ju hända att man har en konsumentfråga som endera ger ekonomiska påfrestningar eller att man blir psykiskt påfvrestade av att man blir så orolig för det här kravet som man kanske fått från ett företag, som man skulle kunde få hjälp med, säger Jessica Fong. Så vi vill ju att man kommer till oss.

Konsumentrådgivningen i Karlstad hanterar också frågor från Hammarö, Sunne, Torsby och Forshaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".