Margareta Ivarsson, (C), vård- och omsorgsnämndens ordförande på Hammarö.
Margareta Ivarsson, (C), servicenämndens ordförande på Hammarö. Foto: Therese Thorén/Sveriges Radio arkiv.

Förseningar väntar för VA-satsning på Hammarö

Margareta Ivarsson (C): "Vi gör en ny upphandling"
1:18 min

Den omdebatterade 50-miljonerssatsningen på kommunalt vatten och avlopp på Tyehalvön på Hammarö ser ut att drabbas av förseningar. Planen att låta Skanska göra utbyggnaden via ett gammalt avtal har ifrågasatts. Därför har servicenämndens ordförande Margareta Ivarsson (C) landat i att en helt ny upphandling måste göras.

– Det är en bedömningsfråga vad som är rätt eller fel. Och vi bedömer att vi gör en ny upphandling från och med 1 januari, och vi tror ändå att vi kan speeda på så att vi inte tappar så mycket tid, säger Margareta Ivarsson.

Vatten- och avloppsfrågorna rör upp känslor på Hammarö, som P4 Värmland har rapporterat om tidigare. Kommunen har sedan 2011 ett partneringavtal på VA-området med Skanska, men det tar slut vid årsskiftet.

Moderaten Henrik Smedberg har kritiserat avtalets upplägg och planerna på att trots att tiden löper ut låta Skanska sköta den kommande vatten- och avloppsutbyggnaden på Tyehalvön.

Efter kritiken har serviceförvaltningens chef Johan Rosqvist utrett frågan, och kommit fram till att det skulle gå att låta Skanska göra utbyggnaden, genom att avropa projektet ur det nuvarande avtalet. Även om det finns "enstaka juridiska tolkningsutrymmen".

Ska det istället göras en ny upphandling kan det betyda en rejäl försening av projektstarten.

– Det blir en ökad administration att dra igång allt underlag för en ny upphandling. Det kan bli uppemot ett år. Sedan vet man aldrig vilka andra tidsfällor man kan fastna i med en entreprenad, så slutdatum kanske inte förändras. Men det är klart att vi måste lägga mer tid för att få fram underlag till en ny upphandling, säger Johan Rosqvist.

Men det är politikerna i servicenämnden som bestämmer, och enligt Margareta Ivarsson blir det alltså en ny upphandling.

– Jag hoppas att Tyeborna tycker att vi fattar ett riktigt beslut, för vi känner att vi behöver göra ett omtag för att följa de principer som finns, säger hon.

Borde ni ha insett tidigare att det skulle krävas en ny upphandling, så att ni kunde ha kommit till skott tidigare och sluppit förseningen?

– Så kan man ju tänka. Men i varje arbete som sker i omvandlingsområden är det osäkert hur lång tid det tar. Så jag är inte så säker på att fördröjningstiden blir så lång.

P4 Värmland har även varit i kontakt med Östra Hammarö VA-förening, som anser att utbyggnaden på Tyehalvön borde ha inletts för länge sen. Då hade avtalstiden med Skanska inte varit ett problem, säger ordföranden Göran Stålfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".