Lars Bull. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Värmlandstrafiks vd Lars Bull. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Bull om kritiken mot nya bussarna: "Inte förvånande"

Lars Bull: "Kollektivtrafiken är en kompromiss"
10 min

För få sittplatser, inga toaletter och hur är det med säkerheten för de som tvingas stå i bussen? VD:n Lars-Bull besökte Eftermiddag för att svara på kritiken mot Värmlandstrafiks nya bussar.

– Det är alltid så att när vi genomför förändringar så blir människor oroliga. Så det är inte så förvånande. Kollektivtrafik är en kompromiss för att passa för så många som möjligt till så låg kostnad som möjligt, säger Värmlandstrafiks vd Lars Bull.

Kritiken mot Värmlandstrafiks nya toppmoderna länsbussar, som nu börjat rulla på vägarna, rör flera saker. Bland annat handlar det om att det är för få sittplatser vilket tvingar många resenärer att stå i bussen. Det finns inga toaletter och hur är det egentligen med säkerheten för de som tvingas stå i bussen?

– Vi försöker hitta kompromisser. Det innebär alltid att det finns personer som tycker att det blir mindre bra. Kritikerna får vi naturligtvis lyssna på och bemöta med respekt, säger Lars Bull.

Är mer kritik än vad ni räknat med?

– Nej, jag tycker inte att det är något att förvånas över såhär långt.

Att de nya bussarna saknar toalett verkar många reagera över. Varför blev det så?

– Hela Sverige går över till lågentréfordon för att i första hand klara användbarheten för personer med rörelsehinder, syn- och hörselskador, för det klarar vi av. Andra sjukdomstillstånd och bekymmer kan vi inte lösa i kollektivtrafiken. Vi måste ha en rationell lösning som tillgodoser det vi ska prioritera, arbetspendlingen, säger Lars Bull.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".