Äldreboendet Åsbacka i Molkom. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio
1 av 2
Äldreboendet Åsbacka i Molkom. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio
Karin Andersson, verksamhetschef på Åsbacka. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio
2 av 2
Karin Andersson, verksamhetschef på Åsbacka. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio

Anhöriga upprörda över uttalande från chef på äldreboendet Åsbacka

Solveig Olsson, anhörig: "Det känns inte bra att höra det"
3:21 min

Anhöriga har riktat kritik mot äldreboendet Åsbacka i Molkom, bland annat har klagomålen handlat om äldre som är sängliggande för länge. I ett tidigare reportage i P4 Värmland sa verksamhetschef på Åsbacka, Karin Andersson, att hon inte nåtts av sådana klagomål, något som anhöriga inte menar stämmer.

– Det har ju gått iväg ett mejl från en av de anhöriga på samma avdelning som min mamma. I ett mejl till Karin Andersson har hon skrivit att hon upplever att de får ligga mycket längre i sängarna än vad de gjort innan, säger Solveig Olsson, vars mor bor på Åsbacka.

Vad tänker du om att Karin Andersson säger att hon inte har hört de klagomålen?

– Det känns inte bra som anhörig naturligtvis att höra det. Man måste lyssna på både personalen och anhöriga om de har en oro. Det är ofta mycket orolig på demensavdelningar. Om det inte finns möjlighet att hjälpa dem på rätt sätt, att man inte känner att man får något stöd från den som är chef, det känns inte bra kan jag säga.

P4 Värmland har tagit del av mejl som har skickats till Vardaga äldreomsorg som driver Åsbacka. Där skriver en anhörig: "Min mor som nu är beroende av att lyftas med lyft från säng till rullstol har numera ofta blivit liggande från lunch till middag". I ett annat mejl skriver en anhörig att den boende känt sig inlåst och som en fånge i sängen. Mejlen är daterade i oktober och november, alltså innan P4 Värmland intervjuade Karin Andersson.

När P4 Värmland träffar Karin Andersson igen frågar vi om hon står fast vid att hon inte kände till klagomålen.

– De synpunkter och klagomål som har kommit till mig har jag bemött och jag har gett återkoppling på det. Sedan visade sig att det var samma synpunkt som jag redan bemött och givit återkoppling på som lämnades vidare till kommunen på nytt. Det kände jag inte till vid det tidigare inslaget, säger Karin Andersson.

Men den här frågan handlade om att det hade varit klagomål och jag uppfattade det som när jag pratade dig att du var förvånad att höra det här och att du inte kände till det?

– Nej jag känner inte till att någon boende ligger mot sin vilja eller mot sitt omvårdnadsbehov i sin säng större delar av dagen. Det känner jag mig inte bekant med.

Men du hade tagit del av att anhöriga hade upplevt det så?

– Jag har tagit del av att anhöriga lämnat synpunkter och det kan jag inte gå in på i radio, säger Karin Andersson.

Solveig Olsson säger att hon upplever att hennes mamma blivit sängliggande allt längre.

– Vi upplever, jag och min syster, att hon ligger i sin säng oftare. Personalen säger att det dels är för att hon inte orkar, men vi märker att det sker oftare. Vår mamma tycker om att gå med på aktiviteter och det känns som att personalen försöker så gott det går, men det känns som att de inte riktigt räcker till längre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".