Torgeir Pettersen. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio
Torgeir Pettersen, 70 år, vill dela ut mat till behövande i Filipstad. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio

Torgeir vill dela ut matkassar i Filipstad

"Ska kunna få med sig en matkasse för att få mat för dagen"
3:41 min

Torgeir Pettersen i Filipstad har i ett halvår jobbat för att starta en verksamhet som ska heta Matakuten. Tanken är att dela ut matkassar till behövande i Filipstad, för att ingen ska behöva gå hungrig.

– Det handlar om att försöka dra sitt strå till stacken och se till att barn, missbrukare, psykiskt sjuka och fattigpensionärer ska kunna få med sig en matkasse så att de får mat för dagen, säger Torgeir Pettersen.

På Matakuten ska behövande kunna hämta matkassar och för de som inte har möjlighet planerar Torgeir Pettersen att ordna utkörning. Coop Extra i Filipstad har lovat att sponsra med matvaror, så nu är det bara en lokal som fattas för att Matakuten ska kunna dra igång, där Torgeir kan förvara och paketera maten och där det helst även finns plats för de som kommer att sätta sig en stund och prata.

– Det står rätt så många tomma lokaler i Filipstad, så jag tycker inte att det borde vara så svårt att någon kan sponsra och hjälpa till så att människor kan få den mat de behöver.

Torgeir Pettersen är idag pensionär men har i många år jobbat för LP-stifelsen med stöd till missbrukare och han har också haft ett HVB-hem. Han känner ett stort engagemang för barn som far illa. Torgeir föddes 1945 i Norge och hans pappa var tysk soldat, och barndomen var mycket svår. 

– Hela min uppväxt var ett rent helvete. Under skolgången i Norge var det alltid så att det var matpacke man fick med sig, men det var så fattigt hemma hos oss att jag fick ingen. Vi som var dåligt bemedlade fick gå ner i källaren och fick lite mat där. Redan där fick vi en stämpel på oss. Jag drabbades av Engelska sjukan och bristsjukdomar, berättar Torgeir.

Genom sitt arbete med missbrukare har också sett hur svårt det kan vara för barnen, och han säger att försörjningsstödet ofta går till alkohol och droger istället för mat.

– En alkoholist eller narkoman tänker inte på mat i första hand, och då får inte barnen pengar till mat.

Att kunna hämta en matkasse skulle kunna göra att barn i missbrukarfamiljer får mat på bordet, menar Torgeir, men understryker att till Matakuten vill han att alla ska vara välkomna

– Alla som behöver mat kan få hämta en kasse, det finns ingen urskiljning. Alla människor är lika mycket värda tycker jag.

Torgeir Pettersen efterlyser nu en lämplig lokal så att han kan komma igång med utdelningen av matkassar.

– Jag behöver en lokal som jag kan ha livsmedel i så att jag kan paketera. Det vore också bra om det fanns några bord och stolar så att det finns en plats att sitta och prata med människor som kommer in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".