Sverigedemokraterna, partisymbol. Foto: Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna, partisymbol. Foto: Sverigedemokraterna

Nästan var femte sverigedemokrat har hoppat av

Richard Öhrvall: "Nya i politiken hoppar av i högre grad"
1:26 min

Nästan var femte sverigedemokrat som valdes in i värmländska landstings- och kommunfullmäktigen 2014 har hoppat av, drygt ett år in i mandatperioden. Därmed toppar Sverigedemokraterna avhoppsstatistiken i procent räknat.

Partiet har även tidigare har haft många avhopp både i Värmland och resten av landet. Ett skäl är att SD i de lokala valen har haft öppna listor, säger Richard Öhrvall, demokratistatistiker på SCB.

– Folk kan nominera personer via valsedeln. Det gör också att det har skett kupper, men också att personer som inte alls har någon koppling till partiet blir invalda, säger han.

Att SD är ett relativt nytt parti, som har vuxit kraftigt, spelar också in.

– Vi vet att de som kommer in nya i politiken hoppar av i högre grad, vilket är ganska naturligt. Man vet inte riktigt vad man ger sig in på. Sedan har vi också delförklaringen att vi vet att avhoppen är större i partier som är i opposition. Det är lite roligare att få vara med och bestämma.

I senaste valet fick Sverigedemokraterna 65 mandat i landstinget och kommunerna i Värmlands län. Tolv av de invalda politikerna har hoppat av, alltså 18,5 procent, och fyra av partiets stolar står fortfarande tomma.

Näst största andelen avhopp har Kristdemokraterna, med knappt 14 procent eller 3 av 22 ledamöter. Lägst andel avhopp har Centern.

Genomsnittet ligger på knappt åtta procent, vilket kan jämföras med 17 procent under hela förra mandatperioden. Då hoppade bland annat hälften av alla sverigedemokrater av.

I fallet SD spelar alltså bland annat de öppna listorna in. Generellt brukar också partier med många unga ledamöter ha högre andel avhopp. Men enligt Richard Öhrvall finns det inget som tyder på att allmänhetens förtroende för partier generellt sett påverkas av en stor andel avhopp.

– Däremot kan man tänka sig att de fall där avhoppen beror på konflikter och sånt som väljarna uppfattar som att man inte sköter det man är där för att sköta, det kan nog ha påverkan. Men det är inte det vanligaste skälet till att man hoppar av.


Hela listan över avhoppen från valet 2014 till december 2015

Moderaterna: 101 mandat, 10 avhopp, 9,9 procent

Liberalerna: 33 mandat, 3 avhopp, 9,1 procent

Centerpartiet: 87 mandat, 3 avhopp, 3,4 procent

Kristdemokraterna: 22 mandat, 3 avhopp, 13,6 procent

Socialdemokraterna: 270 mandat, 15 avhopp, 5,6 procent

Vänsterpartiet: 41 mandat, 3 avhopp, 7,3 procent

Miljöpartiet: 30 mandat, 2 avhopp, 6,7 procent

Sverigedemokraterna: 65 mandat, 12 avhopp, 18,5 procent

Övriga partier: 28 mandat, 2 avhopp, 7,1 procent

Totalt: 677 mandat, 53 avhopp, 7,8 procent

Källa: Valmyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".