Finansminister Magdalena Andersson presenterar prognos för det ekonomiska läget vid en pressträff i Bella Venezia på Rosenbad i Stockholm på måndagen. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Finansminister Magdalena Andersson presenterar prognos för det ekonomiska läget vid en pressträff i Bella Venezia på Rosenbad i Stockholm på måndagen. Foto: Marcus Ericsson/TT.

Magdalena Andersson: Svensk ekonomi är urstark

Ekots Fredrik Furtenbach: Allt är inte frid och fröjd
1:22 min

Svensk ekonomi utvecklar sig väldigt starkt, både i år och nästa år, enligt en ny prognos från Finansdepartementet.

– Svensk ekonomi är urstark. Den går lika bra som en nyproducerad Tesla, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens.

Finansdepartementet höjer sin tillväxtprognos för 2015 till 3,6 procent. I senast föregående prognos räknade departementet med en tillväxt på 2,8 procent i år.

Andersson uppger att tillväxten i Sverige i år och nästa år är högre än i USA, Tyskland och Storbritannien.

– Och vi har den högsta tillväxten i Norden, säger hon.

Hon pekar ut en stark investeringsökning som en av orsakerna till tillväxtökningen.

För nästa år räknar regeringen med en tillväxt på 3,1 procent, följt av en tillväxt på 2,4 procent 2017.

Samtidigt väntas arbetslösheten fortsätta minska till 6,5 procent 2017.

Finansministern uppger också att underskotten i de offentliga finanserna minskar de kommande åren, liksom statsskulden.

– Vi ser att 2018 kommer vi att ha betydligt lägre underskott än när vi tog över (regeringsmakten) 2014, trots det speciella läget med många som söker asyl i Sverige, säger Andersson.

Regeringen utgår i sina prognoser från att flyktingmottagningen nästa år kostar 28,2 miljarder mer än vad man trodde i höstbudgeten.

Det ökade antalet asylansökningar ökar kostnaderna på kort sikt kostnaderna för staten och den innebär att "krona för krona"-principen inte kan gälla längre, enligt Magdalena Andersson.

Hon betonar dock att man håller fast vid det finanspolitiska ramverket genom att hålla budgeten under utgiftstaket.

Magdalena Anderssons prognoser visar också att antalet sysselsatta år 2018 blir fem miljoner personer.

– Det var det som Alliansregeringen gick till val på för år 2020, säger hon.

Arbetslösheten minskar kraftigt i prognosen, även långtidsarbetslösheten och ungdomsarbetslösheten, enligt Magdalena Andersson.

På längre sikt antas utvecklingen vända igen, med ökad arbetslöshet, när de som nu har sökt asyl kommer in på arbetsmarknaden.

Detta avgörs i slutändan dock av hur åtgärder som vidtagits, bland annat för att minska antalet asylansökningar, går, enligt Andersson.

Regeringen har lovat att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Trots den stora ökningen av asylsökande, så överges inte det målet, enligt Andersson.

– Att många har sökt asyl gör att det blir svårare att nå målet. Det innebär att vi behöver driva en ännu mer aktiv politik, säger finansministern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".