Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Protestlista mot stängning av Skåres öppna förskola

Åsa Svanström: "En trygghet och gemenskap för många"
1:28 min
Åsa Svanström med sonen Alvar, åtta månader. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Åsa Svanström med sonen Alvar, åtta månader. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Stängningen av Skåres öppna förskola väcker missnöje bland småbarnsföräldrar. Karlstads kommun har fått ta emot en protestlista med knappt 50 namnunderskrifter.

Åsa Svanström, som brukar gå till öppna förskolan med sonen Alvar, åtta månader, är en av de kritiska.

– Det är ett viktigt ställe för människor att kunna komma till, som nybliven förälder eller när barnen är några år. Att kunna vara där och få gemenskap och nya vänner, men också en meningsfull tillvaro för ens barn. Det känns kanske som en lyxig grej att ha, men jag tror att för många är det en trygghet och gemenskap som känns nödvändig, säger Åsa Svanström.

Öppna förskolan är välbesökt, berättar hon.

– Det brukar vara hur mycket folk som helst. Vi är där halv nio på morgonen bara för att det ska vara lite mindre folk.

Nu har alltså öppna förskolan i Skåre stängts, för att nästa termin inrymma en vanlig förskoleavdelning.

Öppna förskolan betyder mycket för många barn och föräldrar, enligt föreståndaren Carina Eriksson, som säger att många är frustrerade över att det är fjärde gången på några år som verksamheten stängs.

Anders Karlsson, chef för skolområde väst i Karlstads kommun, har sett protestlistan och förstår kritiken. Men han säger att den ordinarie lagstadgade förskolan måste prioriteras, och de stora barnkullarna gör att lokalerna behövs till en ny avdelning för barn upp till tre år.

– Det är ett stort tryck ute i Skåre. Vi kommer att starta en förstudie över hela Skåreområdet och se hur vi ska ha det med lokaler. Vi gör det ständigt, men samtidigt försöker vi optimera antalet lokaler också så att vi har så mycket pengar som möjligt till personal, säger Anders Karlsson.

Han tror att öppna förskolan i Skåre kommer att kunna öppnas igen hösten 2016, men sedan riskerar att återigen stängas senare under läsåret. Så mycket talar för att historien då kommer att upprepas ännu en gång.

Totalt kommer det under våren 2016 att finnas tre öppna förskolor i Karlstads kommuns regi, i Skattkärr, Vålberg och på Rud. Tidigare fanns en öppen förskola vid Herrhagsskolan, men den stängdes för ett år sedan och ersattes av en vanlig förskoleavdelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".