Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

I dag stängs macken i Storfors

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 06.00
"En kommun utan bensinmack, det är inte bra"
(6:26 min)
Bensinmackskunderna Leif och Agneta Svanlund. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
1 av 2
De trogna kunderna Leif och Agneta Svanlund är besvikna över att OK stänger butiken i Storfors. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Bosse Arvidsson jobbar på macken i Storfors. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Det har varit ett väldigt tufft men roligt år med stort engagemang från ortsborna, säger Bosse Arvidsson, som jobbar på macken. Nu måste han se sig om efter ett nytt arbete. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

I dag på nyårsafton stänger den bemannade bensinstationen i Storfors. Efter flera års förlust beslutade OK Värmlands styrelse i november att göra om macken till en obemannad station. Stödet från Storforsborna har under det gångna året varit stort, men det räcker inte, säger Stefan Särnehed, vd för OK Värmland.

– Vi har haft ett år med ett fantastiskt engagemang från Storforsborna, från personal och distriktsråd, men trots det så ser vi att det kommer att generera stora förluster även i år. Därför har styrelsen tagit beslutet att, vi orkar inte, säger Stefan Särnehed.

OK-macken i Storfors har gått back i flera år. Under 2014 var förlusten omkring 700 000 kronor, i år beräknas siffrorna landa på omkring en halv miljon kronor i förlust, trots stödet från ortsbefolkningen.

Men när ännu en serviceinrättning försvinner från orten, och med den ytterligare några arbetstillfällen, så väcker det starka reaktioner.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Det är ju enda macken vi har här, säger Agneta Svanlund, som är en trogen kund och hon får medhåll av sin man Leif. Han tror att de nu oftare kommer att söka sig till någon annan, bemannad station.

– I och med att all service försvinner här så tror jag att det blir Filipstad.

Inne i mackens butik, som också är ATG-ombud, post och ombud för Svenska spel, jobbar Bosse Arvidsson. När butiken klappar igen vid nyår, kommer han ändå jobba kvar här under januari. När Konsumbutiken tar över spelverksamhet och sortimentet av torkarblad, tändstift och motorolja så kommer han fortsätta att sköta posten härifrån ytterligare en månad, innan den också flyttas över till matbutiken. Även han är förstås besviken över att butiken stänger.

– Det är tråkigt som bara den. En kommun utan bensinmack, det är inge bra. Och för oss personligen så är det ju tråkigt, för det här är ju ett jobb som vi trivs med.

Bosse Arvidsson berättar att han blev förvånad när de fick beskedet från ledningen i november att macken skulle stängas, trots att omsättningen hade ökat.

– Det kom väl lite överraskande i och med att vi hade vänt siffrorna under den perioden som de hade gett oss. Men vi hade ändå någonstans i bakhuvudet att det kunde bli så här. Och tyvärr så blev det så också.

OK Värmlands vd Stefan Särnehed menar dock att förändringen varit väldigt liten.

– Det finns inga siffror som har vänt uppåt mer än marginellt. Och de siffror som har vänt upp har gjort det med hjälp av kraftiga rationaliseringar och personal som har jobbat alldeles för mycket. Och vi ser att trots de insatser som är gjorda så har vi tappat nio procent av kunderna under 2015, säger Stefan Särnehed.

Snart tystnar alltså de brummande kylarna och oset i luften från korvarna framme vid kassan, kommer att lägga sig. Besvikelsen är tydlig hos flera kunder som ändå hade hoppats att det med gemensamma krafter skulle gå att rädda butiken från nedläggning.

– Det här känns inte bra. Det är synd och jag tror att man på det här viset tar död på samhället, säger en kund som heter Anders.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".