1 av 4
Götetorpsskolan efter branden Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio
2 av 4
Götetorpsskolan efter branden Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio
Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio.
3 av 4
Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio.
Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio.
4 av 4
Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio.

En yngre man anhållen för mordbrand

Förvaltningschefen: Tragiskt att en skola brinner ner
1:07 min

Stora delar av Götetorpsskolan på Hammarö totalförstördes i en brand på nyårsaftonen. En yngre man sitter anhållen misstänkt för mordbrand.

– En person hämtades in till förhör vid 21-tiden och efter förhöret fattade åklagaren beslut att personen ska anhållas skäligen misstänkt för mordbrand, säger vakthavande polisbefäl Jan-Åke Sjöström till P4 Värmland klockan 23.40.

Polisen rubricerar ärendet som mordbrand eftersom det inte kan uteslutas att branden var anlagd.

Larmet om branden kom strax efter klockan 15.30 på nyårsaftonens eftermiddag. Det var Henrik Andersson som ringde brandkåren.

– Jag såg att det brann i någonting som låg bredvid entrén. Det såg ut som resterna av en gammal barnvagn, säger Henrik Andersson till P4 Värmland.

Han försökte släcka elden själv genom att kasta snö på den.

 – Men det hade tagit sig i taket redan så det gick inte att få stopp på det, säger han.

När räddningstjänsten kom fram var branden redan fullt utvecklad.

– Vid framkomst kan vi konstatera att det brinner på en fasaddel, en ingång, och via en panel brinner det vidare upp mot och in i taket så när vi kommer fram har vi redan en utvecklad brand, säger räddningsledare Ola Håkansson till P4 Värmland. 

Brandmännen tvingades tidigt konstatera att två tredjedelar av byggnaden gått förlorade i lågorna.

– Det är sista tredjedelen av skolan som fortfarande inte omfattas av branden och vi jobbar på att det ska förbli så, sade Björn Johansson, räddningschef i beredskap, tidigare under kvällen.

Ett 20-tal brandmän från Karlstad, Vålberg och Skoghall kämpade med att få branden under kontroll. Och vid 21-tiden var 10 fortfarande kvar som sysslade med eftersläckningsarbete.

– Nu håller vi på att säkra och släcka glödbränder och försöker få bort rök vatten och från den tredjedel av byggnaden som vi lyckats rädda, säger räddningsledare Ola Håkansson klockan 20.55. 

Den del som är intakt, men skadad av rök och vatten, innehåller förskola, matsal och kök.

– Den behöver en omfattande sanering men byggnadsdelarna står ju kvar, säger Ola Håkansson.

 Enligt honom är branden troligen anlagd.

– Det brukar sällan finnas naturliga orsaker till en brand som uppstår på utsidan av en byggnad.

Cirka 170 elever går på skolan, som byggdes 1978, från förskoleklass upp till årskurs sex. 

– Det är ju tragiskt att en skola brinner ner, den betyder mycket för både barnen som går där och för personalen, säger Maria Kjellström, chef för bildningsförvaltningen i Hammarö kommun.

Hur ska ni lösa det här då?

– Jag har inga exakta besked om det i dag. Vi kommer dra igång det arbetet i morgon, men vi kommer lösa det här, säger hon.

Senare uppger Hammarö kommun att planeringen om att hitta alternativa lokaler redan kommit igång under nyårsaftonskvällen. Detaljer väntas på en pressträff som ska hållas i morgon förmiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".