Värmlandstrafik. Foto: Isak Olsson/P4 Värmland.
Foto: Isak Olsson/P4 Värmland.

Kylan slog ut de nya länsbussarna

1:36 min

Värmlandstrafik drabbades idag av problem med bussarna i områdena Filipstad, Kristinehamn och Hammarö. Kylan har gjort att 22 fordon som gått på biobränslet RME inte har kunnat köras.

Entreprenören arbetar för fullt med att lösa situationen, men kan just nu inte garantera att alla turer kan köras under eftermiddagen och kvällen heller. Enligt Värmlandstrafik är de hittills berörda linjerna 400, 401, 403, 407, 408, 500, 503, 511, 625, 901 och 904.

- Vi beklagar verkligen det som hänt. Detta måste vara en av de allvarligaste störningarna i busstrafiken på många år. Ansvarsfrågan får vi återkomma till, säger Värmlandstrafiks vd Lars Bull. 

Mer information kommer att läggas ut på Värmlandstrafiks hemsida och företagets Facebooksida.

- Vi försöker så fort som möjligt få bussar i trafik, men kan inte garantera när detta kan ske, säger Lars Bull.

Att bussarna inte går att köra beror på att kylan, det nya bränslet (RME) och ett nytt motorfilter inte fungerar ihop. Filtret slammar igen och måste bytas. Ett arbete som pågår hela dagen och även inatt.

Vid lunchtid hade ett 50-tal turer ställts in och det lär bli fler under eftermiddagen.

Nyheten har fått en del kommentarer på P4 Värmlands Facebooksida:

Andreas Kroon: "Märkligt att de ansvariga inte vet att man helst inte ska köra på RME vintertid"

Christer Börjesson: "Ja dessa nya drivmedel.Det var bättre förr när diesel var diesel och inte matolja. Samma med bensinen - nu är det rena thinnern bilarna körs på"

Håkan Svensson: "Stillastående bussar är utan tvekan de allra mest miljövänliga"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista