Nyårsraketer, fyrverkerier Foto Bertil Ericson
1 av 4
Fyrverkerier är omdebatterat ämne. Foto Bertil Ericson/TT arkiv.
Björn Johansson, räddningstjänsten i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 4
Björn Johansson, räddningstjänsten i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Stefan Wickberg, kommunikatör på polisen i region Bergslagen. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 4
Stefan Wickberg, kommunikatör på polisen i region Bergslagen. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Stina Bergström. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
4 av 4
Miljöpartiets Stina Bergström. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio arkiv.

Krav på lagskärpningar kring fyrverkerier efter bränderna

Björn Johansson: "Jag tycker att man ska lyfta frågan om det är värt det"
5:56 min

I spåren av de stora bränderna under nyårshelgen i Arvika och på Hammarö höjs röster för skärpt lagstiftning mot fyrverkerier. Och värmländska riksdagsledamoten Stina Bergström (MP) vill nu se en översyn av lagen.


Skolbranden på Hammarö tros ha orsakats av smällare som slängdes i en papperskorg. När det gäller byggnaden i centrala Arvika är läget mer oklart, men som vi har berättat tidigare finns det misstankar om att branden kan ha orsakats av en nyårsraket.

Brandingenjören Björn Johansson på räddningstjänsten i Karlstadsregionen vill nu se krafttag i fyrverkerifrågan.

– Det är lite märkligt att det är samma sak varenda år. Det är ett antal ungdomar som blir av fingrar eller syn, och vi har ett antal bränder varje år som orsakas av raketer och andra typer av explosiver. Jag tillhör dem som tycker att man skulle se över den här frågan ordentligt och ställa sig frågan, "är det värt det här?", säger Björn Johansson.

Politikerna borde agera och fundera på om man borde förbjuda fyrverkerier helt?

– Jag vill lyfta den frågan i alla fall. Vi lägger ner jättemycket tid på det här hos oss med tillstånd och tillsyn, och jag vet att på MSB lägger man ner mycket tid på det här.

Sedan 2010 har fyrverkerier i genomsnitt orsakat drygt 50 bränder per år i landet som helhet, enligt statistik från MSB. Åren innan var det ännu fler, en toppnotering nåddes 2007 med 104 bränder.

Dessutom skadas omkring 100 personer varje år så illa av fyrverkerier att de får åka till akuten, och de flesta av de skadorna inträffar inte oväntat i samband med nyårsfirandet.

Vad som orsakade branden i det anrika flerfamiljshuset i centrala Arvika, där 38 personer förlorade sina bostäder, är inte klarlagt än. Men polisen uttalade redan på nyårsdagen att det finns en hypotes om att en raket kan ha tänt eld på en balkong.

På Hammarö handlade det om smällare som slängdes i en papperskorg, vilket ledde till att Götetorpsskolan brann ner på nyårsafton. Det har personerna som misstänks för allmänfarlig vårdslöshet erkänt.

Och efter bränderna har debattvågorna gått höga i sociala medier, bland annat på P4 Värmlands Facebooksida, där lyssnare har argumenterat för totalförbud mot försäljning av fyrverkerier till privatpersoner.

Smällare är faktiskt förbjudna sedan 14 år tillbaka, men dels kan producenter kringgå det eftersom förbudet bara gäller om smällen ses som den huvudsakliga effekten. Dels är polisens möjligheter att göra insatser mot otillåtet användande av smällare små.

Politiskt har frågan om fyrverkerier varit uppe i riksdagen flera gånger de senaste åren. Enskilda ledamöter från flera partier har lyft frågan om förbud av försäljning till privatpersoner, men riksdagen har röstat ner det.

Miljöpartistiska riksdagsledamoten Stina Bergström från Värmland tycker att lagstiftningen kring fyrverkerier borde ses över, även om hon är tveksam till förbud.

– Det finns två sidor. Det är jätteroligt med fyrverkerier, men det ställer också till stora problem när det inte sköts på rätt sätt. Det är både bränder, skador och djur som oroas mycket av fyrverkerier, säger hon.

Det höjs en del röster för att helt förbjuda fyrverkerier för privat bruk. Vad känner du för den tanken?

– Jag har lite svårt att se det. Om man bor ute på landet och vill ha fyrverkerier och kan göra det på ett bra sätt, det är möjligt att man kunde söka tillstånd istället, att man går den vägen. Men helt förbjuda har jag svårt att se. Men en utredning, att se vilka följder det kan bli, det är väl första steget.

Det är riksdagens försvarsutskott som hanterar fyrverkerifrågor. Där sitter bland andra värmlänningen Daniel Bäckström, Centerns talesperson i försvarsfrågor. Han anser att den nuvarande fyrverkerilagstiftningen är bra, men är öppen för att låta den ses över.

– Det finns i grunden en restriktiv lagstiftning. Men sedan kan det ändå vara skäl att göra översyn, med tanke på de praktiska problem som uppkommer, säger han.

P4 Värmland har också pratat med socialdemokratiska riksdagsledamoten Jonas Gunnarsson från Hammarö, som i nuläget inte ser något behov av förändringar av lagstiftningen kring fyrverkerier.

Viktigast är att satsa på upplysningsarbete och attitydförändringar, till exempel för att motverka langning av fyrverkerier till minderåriga, anser han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".