Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Relationen till föräldrarna viktig för ungas välbefinnande

Skilda föräldrar ingen förklaring för psykisk ohälsa hos unga
1:45 min
Curt Hagqvist, professor i folkhälsovetenskap. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.
Curt Hagqvist, professor i folkhälsovetenskap. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.

Många faktorer ligger bakom den ökade psykiska ohälsan hos äldre ungdomar. Det visar forskning på Karlstads universitet där man bland annat tittat på familjesituationens påverkan hos ungas välbefinnande.

En skilsmässa kan påverka ett barn inledningsvis, men i det långa loppet påverkar det inte särskilt mycket.

– I de studier vi har gjort nu har vi kunnat se att beroende på om man bor med båda föräldrarna, en förälder eller växelvis boende så är skillnaderna inte särskilt stora, säger Curt Hagqvist är professor i folkhälsosvetenskap och föreståndare för centrum för forskning om barn och ungdomars psykiska hälsa.

Forskningen som pågått under tre år och som fått ny finansiering har också visat att välbefinnandet hos barn och ungdomar som bor i växelvis boende skiljer sig inte särskilt mycket från de barn som bor med båda föräldrarna.

Men det är också viktigt att ha en bra relation med sina barn, för deras psykiska hälsas skull.

– Det är också tydligt att det är möjligt att upprätthålla en god relation med sina barn från båda föräldrarnas sida. Den relationen kan vara lika bra bland barn som bor i växelvis boende som bland barn som bor med båda föräldrarna, säger Curt Hagqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".