Träfiguren Madonna, Trankils kyrka. Foto: Barbro Thörn
Träfiguren Madonna, Trankils kyrka. Foto: Barbro Thörn

Kyrkotjuv fick fem års fängelse

Den 64-årige man som åtalades för ett flertal grova stölder i kyrkor och hembygdsgårdar i Sverige, bland annat i Trankils kyrka i Årjäng, har idag fått sin dom av Göta hovrätt.

Hovrätten går på samma linje som tingsrätten och dömer mannen till fem års fängelse för en rad stölder, skriver corren.se.

Den 64-årige mannen greps förra året i våras på den spanska ön Teneriffa och han utlämnades senare till Sverige. Han åtalas för att under åren 2010 till 2014 ha stulit ovärdeliga medeltida föremål från fem kyrkor och fem hembygdsgårdar runtom i Sverige.

Vid inbrottet i Trankils kyrka 2012 stals en trämadonna från 1200-talet, en sjuarmad kandelaber, två ljusstakar från 1600-talet och en ljusbärare i trä från 1700-talet. Kandelabern hittades vid husrannsakan hos mannen på Teneriffa. Trämadonnan finns beslagtagen hos portugisisk polis, efter att den sålts via en spansk auktionsfirma.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".