Per-Inge Lidén (MP) Foto: Johanna Skoglund/Sveriges radio Värmland
Per-Inge Lidén (MP) Foto: Johanna Skoglund/Sveriges Radio.

Per-Inge Lidén (MP) kritiserar polisen för uttalande om flyktingpojkar

Per-Inge Lidén (MP): "Det är magstarkt av polisen"
3:43 min

Polisens beskrivning av hur grupper av ensamkommande flyktingpojkar antastat unga flickor i centrala Karlstad på nyårsnatten får nu kritik. Karlstads kommunalråd Per-Inge Lidén (MP) kallar det "magstarkt" och ifrågasätter om polisens agerande är lagligt.

Det var i P4 Värmland igår som polisens presstalesperson Tommy Lindh uttalade sig om händelserna i Karlstads centrum under nyårsnatten. Han sa då:

– Det var en del gäng av unga män som drog omkring i större grupperingar och hade hög svansföring, både mot det ena och det andra. Ville ställa till bråk och kaxa, och i det här finns också ingredienser att de var överdrivet offensiva mot unga flickor, vilket gjorde att några flickor sökte skydd hos polisen, säger Tommy Lindh?

Hur många unga män handlade det om?

– Jag kan inte ange några antal. Det som finns i erfarenhetsberättelsen är att det är ganska stora gäng med pojkar, som man beskriver som nytillkomna flyktingpojkar.

Per-Inge Lidén (MP) är kommunalråd och reagerade kraftigt på uttalandet från polisen. På sin Facebooksida gjorde han följande inlägg:

Det är en grov anklagelse mot en liten grupp pojkar. Är det lagligt att peka ut en grupp som kriminella på detta vis? Finns det bevis för att det var denna grupp? Är någon lagförd? Vad hade hänt om han pekat ut t ex högstadiepojkar från en namngiven ort i Värmland. Och varför har i så fall inte polisen intet kontaktat oss som ansvarar för pojkarna på Karlstads HVB-hem? Man har ju haft tolv dagar på sig att göra det?"

Per-Inge Lidén (MP) kallar det som hänt för allvarliga händelser och han tycker det är oerhört viktigt att kvinnor kan röra sig på stan och att unga kvinnor anmäler sexuellt ofredande till polisen.

– Men jag tycker det här är en liten grupp pojkar att anklaga. Samtidigt som man säger att man vill att fler ska anmäla och samtidigt peka ut en speciell grupp gör det inte enklare för polisen att lagföra människor, säger Per-Inge Lidén (MP) till P4 Värmland.

Karlstads kommun tog igår kontakt med polisen för att få mer detaljer kring det som hänt. Per-Inge Lidén (MP) beskriver kommunens relation till polisen som god och blev därför förvånad över polisens utspel.

– De ensamkommande barnen i Karlstad kanske är 100-tal. De bor på HVB-hem som jag är politiskt ansvarig för. Det har gått ganska bra för pojkarna, det är få orosanmälningar och de är duktiga i skolan. De är på flykt undan talibaner och IS. Att peka ut denna grupp sköra människor som att de förmodligen är kriminella tycker jag är magstarkt.

Är det inte polisens skyldighet att berätta om det som man ser?

– Det är polisens uppgift att ta brottsoffer på djupt allvar och att lagföra brottslingar. Det är väl så jag tycker. Människor är individer. Peka inte ut en skör och utsatt grupp av föräldralösa barn, säger Per-Inge Lidén (MP).

Polisens presstalesperson Tommy Lindh delar inte Per-Inge Lidéns åsikt om att en hel grupp av människor pekats ut:

– Så är det inte. Det är en händelse som tilldragit sig i Karlstad och som vi beskrivit utifrån en erfarenhetsberättelse från ett yttre befäl under nyårsnatten. Det är viktigt för att analysera om det finns ett brottsoffer därute, men det har vi inte kommit fram till.

Har ni fått in någon anmälan sen ditt uttalande igår?

– Inte vad jag sett hittills, nej.

Kan du sätta dig in i hur de oskyldiga pojkarna i den utpekade gruppen känner sig?

– Uttalanden har konsekvenser, givetvis, så visst kan jag göra det, säger Tommy Lindh till P4 Värmland.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".